Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Zomers recept: witte pens en Moese patat

Veldverkenners trok met enkele foodbloggers en VLAM naar een mooie wilde tuin, om er te koken, proeven, luieren,... Het resultaat: 10 zomerse gerechten met streekproducten. Elke week krijg je van ons één verslag en recept gepresenteerd. Deze week: Witte pens en Moese patat.

 

pens-en-moese-patat-tris.jpg

 

Zon, vakantie en goed gezelschap. Meer heb je niet nodig voor een heerlijk dagje ongedwongen genieten. Of toch? Een mooi decor en een fijne selectie streekproducten om het plaatje compleet te maken, kunnen ook geen kwaad. Dat ondervonden vier foodbloggers, hun familie en vrienden op een mooie (en zeldzame zonnige) vakantiedag in mei. Ze verzamelden in een prachtige, wilde tuin nabij Brussel om er samen te koken, proeven, praten en luieren.

Het eerste gerecht dat op tafel verscheen: tortilla met witte pens en Moese patat, geserveerd met een heerlijk glas Duchesse de Bourgogne. Kok van dienst: Anniek Chiau van cuberdon-macaron.be. Anniek heeft twee zwakke plekken: vakmannen of -vrouwen en authentieke Vlaamse kost. Meteen ook de reden waarom ze koos voor dit gerecht. “Mijn ouders zijn beenhouwers, dus ik weet hoeveel passie en vakmanschap er schuilgaat achter witte pens. Elke beenhouwer heeft bovendien zijn eigen recept, vaak geheim, wat het allemaal extra boeiend maakt. De moese patat is nog zo’n mysterieus product. Hij kan alleen geteeld worden in één bepaalde meander van de Schelde, omwille van het microklimaat en de bodem. Het vergt dus wat speurwerk om hem te vinden. Maar het is zo’n plezier om ermee te koken en hij smaakt zo lekker, dat hij de inspanning waard is.”

 

aniek.jpg

 

De omgeving, het gezelschap, maar vooral de producten inspireren Anniek. Terwijl ze aan het koken is, fantaseert ze luidop over andere gerechten. “Ik denk bijvoorbeeld aan aperitiefhapjes voor het volgende diner met vrienden bij mij thuis. Witte pens en gebakken appel, in een jasje van bladerdeeg. Eenvoudig en snel klaar, met succes verzekerd. Wat moet dat meer zijn?” Of haar kinderen haar experimenten altijd kunnen appreciëren? “Die zijn intussen wel wat gewoon. Bovendien kook ik altijd eenvoudige, Vlaamse boerenkost. Eigenlijk wat we vroeger zelf op ons bord kregen. En zeiden wij daar destijds neen tegen (knipoogt)?”

Het recept tortilla met Moese patat en Antwerpse witte pensen vind je hier.

Smakelijk!

En tot volgende week, voor het tweede verslag en recept: Koude tomatenthee met filet d'Anvers en garnaalballetjes.

Lees nog artikels met volgende tags

recept, streekproduct, aardappel, vlees
Aangemaakt op 11:52 25/06/2013 Laatst aangepast op 00:19 08/07/2013