Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Zomers recept: Mechelse koekoek met speculaas en rabarber met kandijsuiker

“Oei, is het al zo laat?!” Anniek (cuberdon-macaron.be) springt van haar stoel en snelt zich naar het fornuis. De groep heeft gezellig wat zitten kletsen bij de borden soepvlees, maar is daardoor de tijd uit het oog verloren. De middag is intussen al ver gevorderd en er moet nog veel gekookt en geproefd worden. Dat wordt dus samenwerken. Terwijl Anniek een kip en enkele stengels rabarber tevoorschijn haalt, ontfermen Kris en Rob zich over de barbecue.

 

Ingredienten-kip.jpg

 

De kip die Anniek op haar snijplank legt, is een serieus ‘kloek’ exemplaar. “De Mechelse koekoek is een groot ras: de hennen wegen tot 3 kilogram. Maar niet alleen dat maakt hen speciaal. Op het einde van hun leven krijgen zij een mengeling van boekweit en melk voorgeschoteld, wat hun vlees mooi wit maakt en een fijne, zoete smaak geeft.”

 

Rabarbersnijden.jpg

 

Die zoete smaak probeert Anniek te accentueren door een combinatie met speculaas en rabarber, ingekookt met kandijsuiker. De rabarber heeft een bijzonder effect op haar. Ze kan haar enthousiasme nauwelijks de baas en staat bijna te springen achter haar fornuis. “Bij mij thuis is de rabarber nog niet groot genoeg. Ik zie de stengels groeien vanuit het keukenraam en tel de dagen af tot ik ze eindelijk kan oogsten. Ik droom er al van om rabarbermoes te maken, en -taart, en -crumble met appel en aardbei, en -ijs, en -sorbet…”. Zo gaat ze maar door. Tot de kip op de barbecue gaar is en iedereen zich naar de tafel begeeft.

 

Kipopbbq.jpg

 

Het recept 'Mechelse koekoek met speculaas en rabarber met kandijsuiker' vind je hier.

Smakelijk!

In de rubriek 'Zomers recept' trekt Veldverkenners met enkele foodbloggers en VLAM naar een mooie wilde tuin, om er te koken, proeven, luieren,... Het resultaat: 10 zomerse gerechten met streekproducten. Elke week krijg je van ons één verslag en recept gepresenteerd. Deze week: Mechelse koekoek met speculaas en rabarber met kandijsuiker. Volgende week: Bevroren room met mandjeskaas en oude kriek. 

Lees nog artikels met volgende tags

zomers recept, Mechelse koekoek, rabarber, vlees, kip
Aangemaakt op 12:24 30/07/2013 Laatst aangepast op 16:24 08/08/2013