@livewireStyle
header.home link

Zomerbuien: 8 tips om door de regen te fietsen

Toegegeven, het is leuker fietsen onder een stralende zon dan in de gietende regen. In België zit het weer helaas niet altijd mee. Ook zomerfietstochten kunnen letterlijk in het water vallen. De fietstocht dan maar afzeggen? Geen denken aan! Een echte Veldverkenner laat zich immers niet afschrikken en houdt gewoon rekening met 8 onderstaande tips:
8 augustus 2014  – Laatste update 4 april 2020 16:21
Lees meer over:


Toegegeven, het is leuker fietsen onder een stralende zon dan in de gietende regen. In België zit het weer helaas niet altijd mee. Ook zomerfietstochten kunnen letterlijk in het water vallen. De fietstocht dan maar afzeggen? Geen denken aan! Een echte Veldverkenner laat zich immers niet afschrikken en houdt gewoon rekening met 8 onderstaande tips:

 

  1. Onze noorderburen zijn er best bedreven in: fietsen met een paraplu. Toch is dit redelijk gevaarlijk en dus af te raden tenzij in uiterste nood. Je hebt immers niet je beide handen vrij en je zicht wordt beperkt. Al bestaan er tegenwoordig wel parapluhouders voor op je fiets. Vergeet echter niet dat de wind onder je paraplu kan schieten, wat tot een overslaande paraplu én een lelijk valpartij kan leiden…
     
  2. Onder het motto “er is geen slecht weer, enkel slechte kledij” is een investering in een goede -lees: ietwat duurdere- regenjas geen slechte keuze. Dat die waterbestendig moet zijn, spreekt voor zich. Maar let er ook op dat de stof kan ademen, anders ben je binnen de kortste keren toch nat… van het zweet. Om dezelfde reden pas je ook beter op met winddichte jassen. Goed voor op koude winterdagen, maar veel te warm voor een zomerse natte tocht.
     
  3. Ook nat haar kan er lastig zijn en een klam gevoel geven. Zorg daarom ook zeker voor hoofbedekking. De meeste regenjassen hebben wel een kap, maar let er op dat die mooi strak aansluit. Anders kijk je gewoon naar de binnenkant van je kap zodra je je hoofd draait om naast je te kijken. Een pet of hoedje is natuurlijk ook een optie.
     
  4. Wat de beentjes betreft geven we je één gouden raad: draag nooit jeans! Eens de dikke stof nat wordt, droogt ze in geen eeuwen op en verkleumt ze je benen. Kies voor een sneldrogende stof of een waterafstotende regenbroek met flappen onderaan zodat het water niet in je schoenen loopt. Als je die investering als occasionele fietser niet wil maken, draag dan gewoon een sneldrogende stof. Of nog beter: een short. Bij warm weer zal je echt geen kou lijden, en er plakt geen klamme broek rond je benen.
     
  5. Ook belangrijk: de schoenen. Opnieuw ligt het voor de hand dat die beter tegen een plens water kunnen. Gummilaarzen zijn ok, maar bind ze toe zodat ze niet vollopen met regen. Toch natte voeten? Zet ze te drogen met krantenpapier erin, dan zijn ze dubbel zo snel droog. Misschien nog wel belangrijker is dat je schoeisel een stevige anti-slipzool heeft. Natte voeten hebben is niet fijn, van je pedalen schuiven en (in een plas) vallen is nog erger.
     
  6. Brildragers, hou er rekening mee dat waterdruppels op je brilglazen érg lastig zijn. Draag daarom beter een dagje lenzen. Vandaag kan je relatief goedkoop daglenzen vinden bij de drogist, en je ogen zullen je dankbaar zijn. Sowieso is de zichtbaarheid op regenachtige dagen immers al slechter dan bij mooi weer. Draag daarom ook iets fluorescerend of een extra lichtje.
     
  7. Eten en reservekleren mee? Steek ze zeker in een waterdichte rugzak. Of bind gewoon een waterafstotend materiaal rond je zakken. Een simpele vuilzak is voldoende.
     
  8. Tot slot: vergeet die regen en geniet ;-)
 
 

Op zoek naar nog meer tips? Ga eens een kijkje nemen op de website van de Velotariër. Je ontdekt er ook of je beter rustig fietst of net hard doortrapt om het minst nat te worden.

 


 

Gerelateerde artikels