Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Zoek de mol!

Komend weekend begint een nieuwe zoektocht naar ‘De Mol’. Niet enkel op televisie, maar ook “in het echt”, want Natuurpunt organiseert op 9 en 10 maart het ‘Mollenweekend’. De natuurvereniging roept iedereen op om waarnemingen van mollen door te geven, om zo een beter zicht te kunnen krijgen op de verspreiding van de mol in Vlaanderen. Perfect taakje voor veldverkenners zoals jullie, nee?

De actie is de start van de voorbereiding op een nieuwe Vlaamse zoogdierenatlas, die in 2024 zou moeten uitkomen. Die atlas, waarvan de laatste versie al dateert van 2003, verzamelt informatie over de verspreiding van zoogdieren in Vlaanderen. Daar zijn natuurlijk heel wat gegevens en waarnemingen voor nodig, en daar kan iedereen aan meehelpen. Tot 2022 kunnen waarnemingen van zoogdieren of hun sporen gemeld worden op www.waarnemingen.be.

Speciaal mollenweekend

Omdat over de verspreiding van de mol, nochtans een algemene soort in Vlaanderen, nog maar heel weinig geweten is, schiet Natuurpunt het verzamelen van waarnemingen op gang met een heus mollenweekend. Begin maart is het gras trouwens nog kort en is het een ideaal moment om molshopen te spotten.

Hoe meehelpen?

  • Zie je een molshoop of een echte mol, maak er dan een foto van.
  • Registreer je waarneming op www.natuurpunt.be/mollenweekend. Op die pagina leer je trouwens ook het verschil tussen een molshoop en hopen van woelratten en weidemieren. En krijg je ook een kaart van alle molwaarnemingen sinds 2002.
  • Ook na het Mollenweekend van 9 en 10 maart zijn waarnemingen welkom.

Maar wat met mollen in je tuin?

Misschien ben je geen grote fan van die molshopen in je tuin, maar de aanwezigheid van een mol wijst er wel op dat je goede en vruchtbare bodem hebt. Mollen hebben een goed functionerend ecosysteem nodig om te kunnen overleven. Goed nieuws dus eigenlijk als er eentje in je tuin zit. Het zijn bovendien nuttige dieren die vooral leven van wormen en insectenlarven. Dus zeker als je groenten hebt staan in je tuin, is de mol veel eerder je vriend dan je vijand.

De periode waarin een mol zijn gangenstelsel uitbouwt, is trouwens kort. Verschijnt er een molshoop, verspreidt de aarde ervan dan kort nadien over de rest van je tuin. Dan heb je geen kale plek heb in je gazon nadien en zie je er heel snel al niets meer van. En in de rest van het jaar merk je eigenlijk amper nog dat er een mol zit.

 

Bronnen: Natuurpunt, Velt

Lees nog artikels met volgende tags

mol, Natuurpunt
Aangemaakt op 17:40 07/03/2019 Laatst aangepast op 10:24 10/05/2019