Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Zet de bij in de bloemetjes tijdens (en na) Week van de Bij

Bijen (en bij uitbreiding ook hommels) vervullen voor ons een uiterst belangrijke rol als bestuivers van voedingsgewassen en fruitteelten, maar hebben het steeds moeilijker om te overleven. Ze kunnen onze hulp goed gebruiken, bijvoorbeeld voor het vinden van nestgelegenheid en voedsel in het voor- en najaar. Het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid organiseert daarom al voor het vierde jaar een Week van de Bij (28 mei tot 4 juni 2017) om aandacht te vragen voor de problematiek en mensen te sensibiliseren een extra inspanning te leveren. “Maak van je tuin een bijenrestaurant” is ook dit jaar het devies.

 

Open een bijenrestaurant in je tuin

Alle ingrediënten om van je tuin een mega-bijenrestaurant te maken, zijn te vinden op www.weekvandebij.be. Maar eigenlijk is het heel eenvoudig: zorg dat bijen in je tuin een volwaardig menu vinden. “Bomen, struiken en vaste planten vormen een duurzame hoofdschotel en voorzien de bij van het levensnoodzakelijke stuifmeel en de nectar. Bomen en struiken geven meerdere kubieke meters bloemen die elk jaar opnieuw bloeien. Door de juiste keuzes in het tuincentrum te maken en het gebruik van pesticiden te bannen, kan iedereen op eenvoudige wijze de bij helpen”, klinkt het. Een overzicht van die ‘juiste plantenkeuzes’ vind je eveneens op de campagnewebsite

 

Mét mooi uitzicht…

Ook bijen hebben graag een restaurant met uniek uitzicht. Leg dus een groendak aan. “Groendaken zorgen voor extra natuur op weinig benutte plaatsen. Heel wat vetplantjes komen er tot bloei en lokken bijen.”

 

…en een B&B

Wie graag nog een stapje verder gaat om de bij te helpen, kan ook zorgen voor een bed & breakfast in de tuin. Of beter: een hotel. Hoe je een bijenhotel maakt, lees je in deze brochure.

 

Waar naartoe?

Tal van verenigingen, bedrijven en scholen organiseren tijdens Week van de Bij een bijenevent. Een overzicht daarvan vind je op de bijbehorende Facebookpagina. Nog op die pagina vind je onder meer filmpjes waarin BV en peter van de Bijenweek Dominique Persoone tips geeft om zelf mee aan de slag te gaan.

Lees nog artikels met volgende tags

bijen, Week van de Bij, bestuiving, bijensterfte
Aangemaakt op 16:58 30/05/2017 Laatst aangepast op 17:02 15/06/2017