Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Winterprik in maart: paniek in de tuin?

Het wordt opnieuw koud dit weekend. Volgens het weerbericht duiken de temperaturen onder het vriespunt. En dat terwijl er hier en daar al scheuten in de siertuin te voorschijn komen en de eerste bloemknoppen aan de bomen verschenen zijn. Moet je je zorgen maken? En vooral: kan je maatregelen nemen? We vroegen het aan de collega’s van Velt vzw.

 

Geen zorgen!

Het antwoord was gelukkig geruststellend. De siertuinspecialisten adviseren om dit weekend een goed Velt-boek te lezen, onder een lekker warm dekentje ;), en voor de rest de natuur zijn gang te laten gaan.
“Planten die al in bloei zijn gekomen, zoals sneeuwklokjes, narcissen en krokussen, kunnen tegen een winterprik. Net als tuinbonen en erwten in de moestuin, die kunnen wel wat verdragen. Als de planten in je tuin aangepast zijn aan het Vlaamse klimaat, moet je dus helemaal niets doen. Want als je ze nu zou gaan afdekken, zou je dat tot ongeveer half mei nog moeten doen. Tot dan kan het in theorie nog vriezen”, klinkt het.

 

Check de nieuwe moestuinkalender

Nog een Goude Raad van dezelfde specialisten: koop de nieuwe moestuinkalender van Velt (5 euro). Als je die netjes volgt – met een to do-lijstje per week (!) – kan het in principe niet misgaan. Het boek telt 96 pagina’s en werd geïllustreerd met vrolijke tekeningen van Mme Zsazsa. Bovendien kan hij tegen een stootje, waardoor je hem met een gerust hart mee kan nemen buiten in je moestuin. Dat werkt wat gemakkelijker.

Bestellen kan online via velt.nu/winkel.

 

boom-met-prille-bloemknoppen-800x450.jpg

Lees nog artikels met volgende tags

tuin, moestuin, siertuin, plant, nachtvorst
Aangemaakt op 15:36 15/03/2018 Laatst aangepast op 15:06 20/04/2018