Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Denk-pistes

Wie zijn onze boeren? Maak kennis met sierteler Frank Coupé

Beeld: Philip Vanoutrive voor Veldverkenners

 

In ons laatste boekje 'Wie zijn onze boeren, en wat produceren we?' schetsen we een profiel van onze Vlaamse land- en tuinbouwers. Daaruit blijkt dat de gemiddelde boer een man is van 52 jaar oud, zonder opvolging en zonder diploma (meer info vind je hier). Maar de gemiddelde boer bestaat niet. Dat weten we intussen. Daarom gingen we ook bij enkele producenten op de koffie, en schotelden hen een korte vragenlijst voor. Wie zijn ze? Hoe runnen ze hun bedrijf? En hoe zien zij de toekomst? Vandaag: maak kennis met Frank Coupé, sierteler uit Melle.  

 

Wat? Familiaal sierteeltbedrijf in Melle sinds 1970, 3de generatie.

Wie? Frank (63) en zijn vrouw Anjes (63).

Personeel? 2 vaste medewerkers.

Activiteiten? 2.500 m² serres met orchideeën en een beetje snijgroen, verkoop via de eigen winkel en via de veiling.

Infrastructuur? Serres met extra isolerend glas en dubbele schermdoeken, verwarming op aardgas (hoogrendementsketel op lage temperatuur) en roltafels om ruimte te besparen (geen extra wandelgangen). Vroeger was er ook een labo om aan veredeling te doen, maar nu wordt het labowerk uitbesteed.

Waarom? Frank: “Toen ik klein was, kweekte onze overbuur orchideeën. Op vrije dagen ging ik er als 7- tot 12-jarige helpen, in ruil voor een plant aan het einde van de maand. Zo is mijn passie voor orchideeën ontstaan. In feite is het een uit de hand gelopen hobby.”

Achtergrond? Franks vader kweekte tropische planten en diens vader was ook tuinder, typisch voor de streek.

Opvolging? Neen, de kinderen hebben andere carrièreplannen.

Droom? Frank: “Gezapig voortdoen zoals we bezig zijn. We denken nog lang niet aan stoppen, daarvoor scheppen we te veel genoegen uit onze job.”

 

orchidee-bis.jpg

Beeld: Philip Vanoutrive voor Veldverkenners

 

 

Meer info over het bedrijf van Frank: www.orchidee-coupe.com

 

Meer over het hoe, wat, wie en waarom van de Vlaamse land- en tuinbouw vandaag, lees je in ons boekje ‘Wie zijn onze boeren, en wat produceren ze?’. Je kan het online lezen of via een pakket papieren exemplaren (vanaf 5) aanvragen.
 

Lees nog artikels met volgende tags

wie zijn onze boeren, boekje, sierteelt
Aangemaakt op 12:43 08/06/2016 Laatst aangepast op 10:00 07/07/2016