Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Boekje

Wie zijn onze boeren, en wat produceren ze?

24.252. Dat is het exacte aantal land- en tuinbouwbedrijven dat Vlaanderen in 2013 telde. Ter vergelijking: in 2014 woonden er 6,4 miljoen inwoners. Zo gesteld lijkt het aantal boerderijen erg klein. En toch hebben wij geen honger. Natuurlijk wordt er voedsel ingevoerd, maar een belangrijk deel van wat wij consumeren, komt toch uit eigen land. Onze agrohandelsbalans is trouwens positief, wat wil zeggen dat we meer landbouwproducten exporteren dan importeren.

Dat is straf, en het maakt ons des te nieuwsgierig. Want wat produceren onze boeren eigenlijk? Om hoeveel ton of liter gaat het? Hoe produceren ze het? Biologisch, gangbaar, intensief of gemengd - hoe verhouden die productiemethoden zich ten opzichte van elkaar? Zijn onze boerderijen groot of eerder klein? Hoe zit het met onze veestapel? En wie werkt er op de bedrijven? Zijn het nog steeds vooral familieleden? Of worden onze boerderijen misschien bevolkt door de nieuwste robots, zo modern als ze zijn? Of zijn ze toch niet zó vooruitstrevend? Hoe zit het trouwens met de nevenactiviteiten van onze land- en tuinbouwers? Zijn ze intussen allemaal B&B-uitbater, of valt dat wel mee? En de nieuwe boeren waar we soms iets over lezen, wie zijn dat? 

Op al deze vragen krijg je in dit boekje een antwoord. Benieuwd? Je kan het boekje hierboven digitaal lezen. Toch liever een papieren exemplaar? Dat kan je bestellen (gratis) door het gewenste aantal exemplaren (vanaf 5) + je adres te versturen naar info@veldverkenners.be.

Ontvang je onze boekjes in de toekomst graag automatisch twee keer per jaar in je bus? Dat kan eveneens door een mailtje te sturen naar info@veldverkenners.be met je naam, adres en het gewenste aantal exemplaren (vanaf 10). Net als al onze andere diensten, is zo'n abonnement gratis.

Veel leesplezier!

Aangemaakt op 11:51 06/04/2016 Laatst aangepast op 13:45 20/09/2016