Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Weekendtip bis: MARTA, boerenmarkt met ambitie

Beeld: MARTA

 

Niet alleen Brussel (zie ‘Weekendtip: FOODMET’) maar ook Antwerpen heeft er sinds kort een voedselmarkt bij: MARTA. (In Brussel wordt markt met, in Antwerpen mart.) Alleen is deze voorlopig nog niet gebonden aan een vaste stek of dag in de week: de eerste editie gaat nu zaterdag 13 juni door op het Kievitplein (Centraal Station), de tweede op 12 september in Borgerhout en de derde op 10 oktober op het Zuid.

Bedoeling is dat de markt op termijn (2016) vaker georganiseerd zal worden en op een vaste locatie, maar voorlopig willen de organisatoren nog wat experimenteren in en met verschillende wijken en buurten. Die organisatoren, dat zijn twee vzw’s die zich bekommeren om ‘de kloof tussen consument en producent’: Ondergrond en Labeur Locale. Inspiratie voor hun MARTA haalden ze bij boerenmarkten in grote steden als New York, Rotterdam en Brussel, en hun ambities zijn dan ook groot. Het aanbod voeding moet spectaculair worden, het aantal bezoekers ook. Uiteindelijk mag evenwel niets worden weggesmeten - want voedselverspilling, daar gaat MARTA niet mee akkoord. Daarom worden tijdens de markt verschillende kookdemo’s gegeven en wordt op het einde van de dag door enkele Antwerpse gastkoks met alle restjes een heuse overschottenmaaltijd bereid. Zo start en eindigt MARTA zaterdag met een maaltijd: een ontbijt om 09:00 (wegens massaal succes uitverkocht) en een diner om 17:00. Het is eens wat anders!

Verder op de markt: veel verse groenten, fruit, vlees en vis natuurlijk, net als landbouwers en ambachtelijke producenten die graag hun verhaal vertellen en daarin zo eerlijk mogelijk zijn. Een biolabel is geen vereiste, dat de producten lokaal geproduceerd worden is belangrijker – al wordt een zekere milieuvriendelijkheid wel geapprecieerd. Alle marktkramers werden door de initiatiefnemers op voorhand bezocht en op de rooster gelegd. Uit die (noem het gerust sollicitatie)gesprekken zijn mooie fiches gekomen, waarop je als bezoeker info vindt over het aantal kilometers dat de producten hebben afgelegd en de beroepstrots van de producent. Zeker lezen, en zeker ook vragen stellen aan de marktkramers. Want daar is het MARTA om te doen: open communicatie en contact tussen consument en producent.

Als je in Antwerpen bent zaterdag, loop je dus best even langs het Kievitplein. Het belooft de moeite te zijn! MARTA is open van 09:00 tot 17:00.

 

Meer info: facebookpagina MARTA

Lees nog artikels met volgende tags

weekendtip, tip, MARTA, boerenmarkt, markt
Aangemaakt op 16:26 11/06/2015 Laatst aangepast op 09:56 12/06/2015