@livewireStyle
header.home link

Week van de Smaak: ontdek de smaak van morgen

Van 16 tot 26 november 2017 vindt in Vlaanderen en Brussel voor de elfde keer Week van de Smaak plaats.
17 november 2017  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 16:23
Beeld: Week van de Smaak

 

Van 16 tot 26 november 2017 vindt in Vlaanderen en Brussel voor de elfde keer Week van de Smaak plaats, een cultureel evenement dat mensen wil samenbrengen rond smaak en eetcultuur. Het thema dit jaar is De Smaak van Morgen.

Wordt duurzaamheid en gezondheid belangrijker? Komen er revolutionaire bereidingstechnieken op ons af? En beïnvloeden andere culturen onze eetgewoontes?

Dat zijn enkele van de vragen die centraal staan. Zo’n 250 lokale activiteiten en een rondreizende Markt van Morgen moeten een antwoord bieden.

 

250 lokale smaakactiviteiten

Het programma dit jaar zit boordevol potentiële eerste keren. Tenzij je natuurlijk al vaker insectenhapjes hebt geproefd, bij gezinnen met een andere culturele achtergrond aan tafel bent geschoven en gerechten op basis van de nieuwe groente yacon hebt gegeten. Hieronder enkele van onze tips.

 

Interactief Voedingsparcours ‘Maak het mee!’ in en rond Roeselare

Erfgoedcel TERF organiseert op 26 november 2017 (Dag van de Voedingsambachten) in en rond Roeselare een “belevend en interactief” voedingsparcours, waarbij innovatief vakmanschap en verrassende samenwerkingen tussen foodies in de kijker staan. Concreet vinden er kookworkshops, proeverijen, demo’s enzovoort plaats, voor jong en oud.

Waar? Spanjestraat 141, 8800 Roeselare
Wanneer? 26 november 2017, de hele dag
Prijs? gratis
Meer info? 0496 80 82 86, hugo@bieterf.be, www.revivak.eu

 

Proef yacon in Maaseik

In Limburg bereiden de cursisten van CVO CTT Maaseik gerechten met yacon, een groente die er sinds dit jaar geteeld wordt. Yacon wordt ook grondappel of appel-wortel genoemd, en maakt al duizenden jaren deel uit van het basisdieet in Zuid-Amerika. De gerechten die je voorgeschoteld krijgt, zijn erg divers: “van soep tot salades”. De cursisten geven ook een woordje uitleg bij de bereiding en bespreken de vele mogelijkheden die je in de keuken hebt met deze nieuwe groente.

Waar? Campus Van Eyck CVO Centrum voor Talen en Techniek, Burgemeester Philipslaan 19 B, 3680 Maaseik
Wanneer? 16,21 en 23 november 2017 om 20:00
Prijs? gratis
Reserveren en meer info? 089 56 04 88, admmaaseik@cttlimburg.be

 

koken-800x450.jpg

 

Vernieuwend culinair tafelen in Hasselt en Kortrijk

In de Hotelschool van Hasselt en Kortrijk kan je tijdens de Week van de Smaak een echt Week van de Smaak Menu proberen. De studenten koken met bekende en minder bekende ingrediënten, zoals groene thee, schorseneren en shiitake.

Waar en wanneer in Kortrijk? Op 16, 17, 20, 21, 23 en 24 november 2017 om 12:00 of 19:00 in de RHIZO Hotelschool, Senator Coolestraat 1, 8500 Kortrijk
Prijs? 45 euro
Reserveren en meer info? 056 51 97 15, tafelen@rhizo.be

Waar en wanneer in Hasselt? Op 22, 23 en 24 november 2017 om 12:00 in didactisch restaurant Ter Kapermolen, Elfde Liniestraat 22, 3500 Hasselt
Prijs? 37 euro
Reserveren en meer info? 011 30 77 72, hotel@hotelschoolhasselt.be

 

Voedseloverschotten hergebruiken en bezoek aan een oesterzwamkwekerij in Geetbets

‘Foodsavers’ willen voedselverlies tegengaan en daarbij ook sociale tewerkstelling creëren. Ze maken nieuwe, lekkere producten op basis van voedsel dat anders verloren gaat. Zo geeft maatwerkbedrijf De Winning bijvoorbeeld een nieuw leven aan steeltjes van oesterzwammen. Je krijgt de kans deze lekkere producten te proeven tijdens een bedrijfsbezoek bij Oesterzwamkweker Jan Raymaekers in Geetbets.

Waar? Kasteellaan 9, 3450 Geetbets
Wanneer? 23 november 2017 om 16:30
Prijs? gratis
Reserveren en meer info? 0479 91 38 29, frederic.huybrechs@komosie.be, www.komosie.be

 

cricket-powder-broodjes-met-krekelmeel-800x450.jpg

 

Cupcakes met insecten proeven in Antwerpen

Evy Princen van Bambi’s Mom & Cooking Factory is aan de slag gegaan met zoet beslag en insecten, om onze aarzeling om insecten te eten om te zetten in nieuwsgierigheid.

Waar? Vrijdagmarkt 22, 2000 Antwerpen
Wanneer? 19 november 2017 om 13:00
Prijs? gratis
Meer info? 032 21 14 89, museum.plantin.moretus@stad.antwerpen.be, www.museumplantinmoretus.be

 

De rondreizende Markt van Morgen

Behalve de vele lokale acties door verenigingen, bedrijven, enzovoort, is er ook een grote overkoepelende actie: een rondreizende Markt van Morgen, waarop ondernemers hun vernieuwende en toekomstgerichte producten in de kijker zetten. De markt komt achtereenvolgens naar Hasselt, Brugge, Gent, Antwerpen, Brussel en Leuven. Standhouders zijn onder meer Omegabaars (aquacultuur), Mealhero (slimme stomer met gezonde foodboxen), Sympli Good Food (plantaardige producten) en Bureau/Cuisine (culinair co-werkhuis). 

Waar en wanneer? telkens tussen 14:00 en 18:00

  • 16 november 2017 in Hasselt (Capucienenplein)
  • 17 november 2017 in Brugge (station)
  • 20 november 2017 in Gent (station)
  • 21 november 2017 in Antwerpen (station)
  • 22 november 2017 in Brussel-centraal (station)
  • 23 november 2017 in Leuven (Bibliotheek)

Meer info? www.weekvandesmaak.be

 

vegetarische-balletjes-800x450.jpg

 

Niet gevonden wat je zocht?

Het volledige programma vind je op www.weekvandesmaak.be.

Gerelateerde artikels