Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Wat te doen met die pompoen? 5 tips

Wat is Halloween zonder een mooi uitgesneden pompoen? Hoe griezeliger, hoe gezelliger. ;-) Maar wat doe je achteraf met je pompoen? Veldverkenners zijn geen voedselverspillers, dus daarom enkele ideeën voor wat je kunt doen met het vlees, de pitten en de pompoen zelf.

1. Pumpkin butter: typisch Amerikaans

Halloween is een echte Amerikaanse feestdag, en daar is pumpkin butter (ofwel pompoenboter) ook echt populair. Boter is het niet echt. Het is meer zoiets als pindakaas, die in het Engels ook peanut butter heet. Zin in? Probeer dan dit recept voor een overheerlijke vegan pompoenboter met speculaaskruiden. Of liever deze pompoenboter met kaneel?

2. Pompoenpitten roosteren

Niet enkel het vlees, maar ook de pitten van een pompoen zijn top. Zeker geroosterd. Hoe doe je dit? Maak de pitten schoon, kook ze 20 minuten in water met flink wat zout en dep ze daarna zo droog mogelijk. Besprenkel ze met olijfolie, en voeg zout, peper, paprikapoeder en komijnzaad toe of andere kruiden die je lekker vindt. Heb je ze trouwens liever zoet, dan kun je boter en bijvoorbeeld kaneel en suiker gebruiken. Verspreid ze vervolgens over een met bakpapier beklede bakplaat, en rooster ze gedurende 10-15 minuten in het midden van een op 200 graden voorverwarmde oven. Als ze een mooi kleurtje hebben, zijn ze klaar om als gezonde snack te eten of vermengd in een salade of een pasta.

Pompoenpitten800450.jpg

3. Gezichtsmasker voor elk huidtype

Pompoenen zitten barstensvol vitaminen en mineralen, en zijn daardoor niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je huid. Met volgend recept voor een gezichtsmasker worden de dode huidcellen aangepakt en hydrateer je je (droge) huid: meng een kommetje gepureerde pompoen met twee eetlepels bruine suiker, een eetlepel honing en 200 gram yoghurt, leg een dunne laag op je gezicht en laat het 8 à 10 minuten inwerken.

4. Voederbakje vogels

Een (kleine) pompoen is ook ideaal voor een decoratief en handig voederbakje voor vogels in de tuin. Het is bovendien heel makkelijk om te maken. Maak vier gaatjes op gelijke hoogte in je uitgelepelde pompoen, steek er enkele stevige tukken touw door, en knoop die aan elkaar vast, zodat je de pompoen kunt ophangen. De inkepingen voor de ogen, neus en mond die je al had in je pompoen kun je gebruiken om wat stokjes of takjes door te steken als rustplaats voor de vogels. Nu enkel nog wat vogelzaad in doen, ophangen en … happy birds!

Wil je je pompoen zo lang mogelijk houden en ervoor zorgen dat hij niet snel beschimmelt, dan vind je hier wat tips.

5. Receptjes, receptjes, receptjes

Je ziet het, de mogelijkheden van een pompoen zijn onbeperkt. Omdat we het niet kunnen laten, geven we jullie nóg enkele leuke receptjes mee:

Happy Halloween!

Bronnen: Lekker én Simpel, Goed Gevoel, Elke Dag Groener

Lees nog artikels met volgende tags

Halloween, pompoen
Aangemaakt op 17:36 31/10/2018 Laatst aangepast op 17:23 14/01/2019