Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Denk-pistes

Wat kost een ei?

Beeld: Mcdeeley - photocase.com

 

Eieren zijn fantastisch. Ze zijn onmisbaar in de keuken, ze kunnen op ontelbaar veel manieren gegeten worden, ze zijn voedzaam, én ze zijn goedkoop. Maar hoe goedkoop? De prijzen van een doodnormaal scharrelei kunnen per winkel of merk sterk uiteenlopen. Waaraan ligt dat dan? En hoeveel kost het überhaupt om een ei te produceren? Het Nederlandse programma De Rekenkamer zocht het uit, en wij vertellen je hun belangrijkste bevindingen.

 

Eieren voor je geld kiezen?

Zo’n simpel product, en toch zo veel keuze. Er zijn bio-eieren, eitjes van vrije uitloopkippen en scharreleieren. Daarbovenop bestaan er per categorie ook nog eens verschillende maten en gewichten: medium, large en extra large. Een prijsverschil over die verschillende soorten en maten is begrijpelijk. Elke productiemethode heeft een ander kostenplaatje, en een groter ei is logischerwijs ook duurder. Maar hoe vallen prijsverschillen binnen de categorie van bijvoorbeeld mediumgrote scharreleieren te verklaren? En nog belangrijker, krijg je voor meer geld dan ook een beter ei?

 

Niet alle eieren in één winkel(mand)

In totaal verblijft een generatie legkippen zo’n 60 weken op het legbedrijf. Afhankelijk van hun leeftijd, verschilt de grote en het gewicht van hun eieren. Hierdoor kunnen legkippenhouders niet het jaar rond dezelfde klasse van eieren leveren. Supermarkten vragen echter een constant aanbod om in te kopen, zodat ook zij hun aanbod voor de klant constant kunnen houden.

Daarom gaan de eieren van het legbedrijf eerst naar een pakstation, waar ze gesorteerd worden per grootte om uiteindelijk verdeeld te worden over verpakkingen voor verschillende winkels. Zo komen dezelfde eieren - van hetzelfde bedrijf en van dezelfde kippen - in meerdere warenhuizen terecht, die er elk hun eigen prijs opplakken. Hierdoor kan je voor hetzelfde ei 15, 20 of 30 cent betalen, afhankelijk van de winkel en het merk dat je kiest.

Je kan je ei trouwens altijd perfect traceren volgens de code die erop staat: die vertelt je in welk systeem de eieren geproduceerd zijn (bio, uitloop of scharrel), uit welk land ze komen, van welk bedrijf en uit welke stal. Meer info vind je in het artikel 'De code van een ei gekraakt'.

 

Voor een appel en 8 cent

Dus de winkel bepaalt hoeveel jij betaalt om een ei te kopen. Maar hoeveel kost het dan om een ei te produceren? De Rekenkamer zocht het uit voor een mediumgroot scharrelei, het meest geconsumeerde ei in Nederland. Reken even mee:

  • Voor een opgekweekte legkip betaalt de producent 4,50 euro. Die legt in haar leven ongeveer 400 eieren. Dat betekent dat een ei grof geschat iets meer dan 1 eurocent kost.
     
  • Daar moeten ook nog de onkosten van de legkippenhouder worden bijgeteld. Om die terug te verdienen moet hij voor elk ei 6 tot 6,5 eurocent krijgen. Daarvan gaat 4 cent naar het voeder, 1,5 cent naar de stal en nog 1 cent naar variabele kosten zoals personeel.
     
  • Het pakstation doet daar nog eens 2 eurocent bovenop.
     
  • Zo kost het uiteindelijk 8,5 cent om één ei te produceren.

 

Meer info:

Bekijk de uitzending van De Rekenkamer of lees ons artikel 'Tien weetjes over eieren'.

Lees nog artikels met volgende tags

ei, prijs, productie, voeding
Aangemaakt op 17:15 16/02/2015 Laatst aangepast op 09:50 16/03/2015