Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Denk-pistes

Wat is dit?: de Chicken Trolley

Beeld: pluimveeweb.nl

 

Het lijkt wel een grap, of een attribuut uit een soort sci-fi cultfilm. Maar het wordt echt gebruikt door een kippenhouder, en wel in ons eigen kleine landje. Wat is het? En waarvoor dient het?

Wat je ziet is een Chicken Trolley, een stoel die aan rails tegen het plafond van de kippenstal hangt en via die rails automatisch wordt voortbewogen door de stal. Het idee komt van een slimme pluimveehouder uit Hoogstraten - Paul Geens, die de controlewerkzaamheden in zijn stallen voor hemzelf én voor zijn kippen aangenamer wilde maken. Gezeten in een comfortabele stoel kan hij nu door zijn stal ‘zweven’ om eieren die niet op de juiste plaats liggen op te rapen en de gezondheid van zijn kippen te controleren. Hij spaart er zijn eigen rug mee, heeft zijn werk sneller gedaan en veroorzaakt minder hinder voor de kippen in de stal.

Maar kijk en luister vooral even zelf hoe de Chicken Trolley werkt:

 

Paul ontwierp het systeem zelf en liet het bouwen door een gespecialiseerde firma. Voor dat idee en initiatief werd hij afgelopen week gelauwerd met een Nederlandse innovatieprijs. Het bijbehorende Youtube filmpje werd op amper twee dagen tijd 22.000 keer bekeken (intussen al 42.850 keer) en is dus een kleine internethit.

Lees nog artikels met volgende tags

wat is dit?, innovatie, kip, pluimvee, stal
Aangemaakt op 11:40 22/05/2014 Laatst aangepast op 15:41 25/06/2014