@livewireStyle
header.home link

Wat 'eet' jouw vuilnisbak?

Elke week verspilt een Vlaams huishouden maar liefst 1,7 kilogram voedsel. Op jaarbasis kost dat een stevige duit: om precies te zijn 369 euro, die je gezin slimmer (en klimaatvriendelijker) had kunnen besteden. Dat leren we uit een nieuw onderzoeksrapport dat het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid onlangs publiceerde. We ontdekten nog veel meer opmerkelijke inzichten en vooral ook welke huishoudpraktijken je voedselverlies helpen beperken.
11 juli 2019  – Laatste update 4 april 2020 16:23
Lees meer over:
 
Elke week verspilt een Vlaams huishouden maar liefst 1,7 kilogram voedsel. Op jaarbasis kost dat een stevige duit: om precies te zijn 369 euro, die je gezin slimmer (en klimaatvriendelijker) had kunnen besteden. Dat leren we uit een nieuw onderzoeksrapport dat het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid onlangs publiceerde. We ontdekten nog veel meer opmerkelijke inzichten en vooral ook welke huishoudpraktijken je voedselverlies helpen beperken.

 

Dagboeken en enquêtes
In 2018 startte het Departement Omgeving met een grootschalig onderzoek naar voedselverlies bij Vlaamse huishoudens. Wetenschappers ondervroegen gezinnen en lieten hen ook een dagboek bijhouden. Dat leverde een schat aan boeiende info op, die recent gebundeld werd in de publicatie 'Voedselverlies en consumentengedrag in Vlaamse huishoudens'.

voedselverlies-square1.jpg

De opvallendste cijfers
  • Een Vlaams huishouden verspilt gemiddeld 1,7 kg voedsel per week
  • Op jaarbasis komt dat op 88 kg per huishouden of 37 kg per persoon 
  • De kostprijs van voedselverlies komt per huishouden op 369 euro per jaar
  • De klimaatuitstoot van voedselverlies komt per gezin op 140 kg CO2 per jaar.
  • Huishoudens zijn verantwoordelijk voor 23% van alle voedselverliezen in de keten (naast horeca, verwerkende industrie, etc.)

 

Wat gooien we het vaakst weg?
 
taartdiagram voedselverlies.png

 

Wat zijn de belangrijkste redenen voor voedselverlies?
  • 57% niet op tijd gebruikt
  • 30% te veel bereid, opgeschept of geschonken
  • 13% andere

 

Hoe kun je voedselverlies voorkomen?
 
Er zijn tientallen factoren die bepalen of en hoe vaak er in een huishouden voedsel verloren gaat. Uit het onderzoek komen een zevental huishoudpraktijken naar voren die best een grote impact hebben en waarmee je makkelijk aan de slag kunt:
  • Plan maaltijden en aankopen zorgvuldig 
  • Maak een boodschappenlijstje
    (Noot: amper 53% van de Vlamingen doet dat volgens de enquête) 
  • Organiseer je huisvoorraad. Houd je koelkast en voorraadkast overzichtelijk
    (Noot: amper 52% van de Vlamingen zegt de huisvoorraad te controleren voor hij of zij gaat winkelen)
  • Bewaar voeding op een correcte manier
  • Kook creatief en verwerk restjes in nieuwe gerechten (zoals broodpudding, soep, enz.)
  • Kijk naar de houdbaarheidsdatum én gebruik je zintuigen
  • Serveer juiste porties

voedselverlies-square2.jpg

Bekijk het volledige onderzoeksrapport en meer tips op http://voedselverlies.be

Gerelateerde artikels