Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Denk-pistes

Vree wijs! Korte keten voor professionals in Gent

Van waar? VANIER! Een duidelijkere naam voor het deze week van start gegane Gentse initiatief kon niet. VANIER is namelijk een coöperatief webplatform waar restauranthouders, winkeliers en grootkeukens rechtstreeks van bij Oost-Vlaamse boeren lokale producten kunnen aankopen en laten leveren. Naast de vele mogelijkheden voor de particulier om via de korte keten te kopen, is er nu dus ook eentje voor professionals.

De wil om met lokale producten te werken of ze aan te bieden, is er heel vaak wel, maar logistiek is het niet simpel om dat vanuit de Gentse binnenstad te doen. “Tot nu toe moest ik zelf alles ophalen bij verschillende leveranciers”, geeft Arno De Mol, uitbater van ‘Lokaal’, aan. “Veel chefs hebben daar echter niet de tijd voor. Met dit initiatief kan ik gewoon alles bestellen via de webshop en wordt de hele bestelling, met één transport, aan mijn deur geleverd.”
In de webshop zijn niet alleen groenten, fruit, zuivel, vlees en brood te vinden, maar ook andere specialiteiten zoals honing, mosterd en geestrijke dranken. Boeren en producenten geven zelf hun aanbod in, bepalen zelf hun prijs en kunnen aangeven welke producten actief of inactief zijn, of ze zelf met vakantie zijn …

Duurzaamheid staat centraal in het nieuwe concept. Naast het werken met seizoensgebonden producten aan een eerlijke prijs en het beperken van verpakkingsafval vertaalt dit zich ook in het streven naar zo weinig mogelijk transportkilometers. “Onze boeren en producenten werken samen per cluster”, legt VANIER-coördinator Laurence Claerhout uit. “De dag voor de levering brengen zij hun bestelde producten naar Lindd in Oostakker, dat alle nodige koelfaciliteiten heeft. En ’s morgens wordt alles met CNG-camionettes geleverd bij de afnemers in de Gentse binnenstad.”

Vanier banner.png

Daarnaast worden de producenten door het platform ook gestimuleerd om duurzame keuzes te maken. “We hebben een vragenlijst ontwikkeld waarin ze kunnen aangeven wat ze doen rond milieu, dierenwelzijn, maatschappelijke relevantie en dergelijke”, aldus Laurence Claerhout. “En dit wordt op het platform heel transparant zichtbaar gemaakt naar de afnemers toe. Voorts hebben we ook onder meer netwerkevents, waar producenten en afnemers het ook over deze aspecten kunnen hebben, en waar ze elkaar beter kunnen leren kennen en er zo een vertrouwensband ontstaat.”

VANIER start met zo’n 35 producenten en ongeveer evenveel klanten. “We hopen dat we nu snel naar een 100-tal klanten kunnen evolueren om voldoende volume te hebben”, aldus Laurence Claerhout. “Momenteel hebben we heel wat restaurants, retailwinkels en ook cateraars. Maar we kijken dus ook naar grootkeukens, en daarvoor bekijken we hoe we volgend jaar gewassen en gesneden groenten kunnen aanbieden.”

Kun je als particulier ook bestellen op de webshop van VANIER? Nee, dat gaat niet. Maar de lokale producten vinden vanaf nu ook beter hun weg naar jou wanneer je eens gaat eten of winkelen in de Gentse binnenstad. Als dat niet wijs is!

Meer info op www.vanier.gent

VANIER-Logo.jpg
Foto, logo en beeld: ©Vanier

Lees nog artikels met volgende tags

korte keten
Aangemaakt op 16:15 23/11/2018 Laatst aangepast op 15:54 04/02/2019