@livewireStyle
header.home link

Vraag van de maand: waarom is een eidooier soms geel en soms oranje?

De kleur van een eidooier kan variëren van licht geel tot donker oranje. Hoe komt dit? Omdat niet alle kippen hetzelfde te eten krijgen. Een woordje uitleg.
12 november 2015  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Beeld: flickr - Daniel Novta

 

De kleur van een eidooier kan variëren van licht geel tot donker oranje. Hoe komt dit? Omdat niet alle kippen hetzelfde te eten krijgen. In de praktijk geldt dit: hoe donkerder het eigeel, hoe meer maïs en groenvoeder de kip heeft gegeten. De kleur van de dooier is immers afhankelijk van de hoeveelheid bètacaroteen in het voeder van de kip. Bètacaroteen is een natuurlijke kleurstof (en vitamine) aanwezig in bijvoorbeeld maïs en wortels.

 

 

Zijn oranje dooiers dan voedzamer?

Neen, het bètacaroteen dat de kleur beïnvloedt, is door de kip volledig zelf opgenomen. Wat overblijft in de dooier is alleen kleurstof, geen opneembare vitamine. Het is ook niet zo dat de samenstelling van het voeder dat de kip eet, de samenstelling van het ei bepaalt. Een ei aanmaken is een redelijk complex proces, en het eindresultaat is altijd ongeveer hetzelfde. De samenstelling kan licht schommelen, maar niet in die mate dat wetenschappers durven stellen dat het ene ei gezonder is dan het andere. De kleur van de dooier heeft trouwens ook geen effect op de smaak. Een geel ei is even lekker als een oranje ei, en omgekeerd. 

 

eieren-tris-zhouxuan12345678.png

Beeld: flickr - zhouxuan12345678

 

 

Waarom is een ei soms wit en soms bruin?

Een vraag die vaak gesteld wordt, en waarop weinig mensen het antwoord weten. Tot vandaag! De kleur van een ei wordt bepaald door het ras van de kip. Sommige rassen leggen witte eieren, andere bruine en nog andere groene en blauwe (maar dat zijn wel erg bijzondere rassen). De kleur van hun oorlel verraadt al een en ander: kippen met rode oorlellen leggen bruine eieren, kippen met witte oorlellen leggen witte eieren. In Belgische stallen tref je vooral kippen met rode oorlellen aan, omdat Belgen het liefst bruine eieren eten. Dit heeft niets met smaak te maken – want witte eieren smaken hetzelfde als bruine eieren – maar met het uitzicht en perceptie. Zo zouden we bruine eieren meer associëren met de natuur dan witte eieren, die meer industrieel ogen. Nochtans worden bruine eieren hier massaal op industriële schaal geproduceerd. De voorkeur is dan ook grotendeels cultureel bepaald. In Duitsland en de Scandinavische landen bijvoorbeeld eten ze liever witte eieren.

 

 

Lees ook…

Op Veldverkenners zijn al verschillend artikels over eieren verschenen. Deze zijn het herlezen waard:

Wereldeidag: weetjes + recepten 
10 weetjes over eieren 
15 tips om kippen te houden in je tuin
De code van een ei gekraakt
Uit de oude doos: kippenkweek - van neerhof naar agribusiness

Gerelateerde artikels