Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Denk-pistes

Vraag van de maand: hoe wordt Playmaïs gemaakt?

Je kent ze wel - de kleurrijke, zachte kussentjes waarmee kinderen de mooiste creaties bouwen. Gewoon een beetje nat maken en het plakt aan elkaar, aan papier, karton, glas, enzovoort. Ze heten Playmaïs, maar hebben ze ook echt iets met maïs te maken?

Absoluut, Playmaïs wordt gemaakt van gebroken maïs (maïsgrutten) en water en is volledig biologisch afbreekbaar. Het verhaal achter het speelgoed is best interessant:
  • Lokaal product: Playmaïs wordt volledig in Duitsland geproduceerd. De maïs die gebruikt wordt, wordt dichtbij de fabriek geteeld.
     
  • Milieuvriendelijk product: De maïs wordt biologisch geteeld en in plaats van alleen het zetmeel te gebruiken, wordt de volledige korrel gebruikt. Hierdoor wordt het energieverbruik beperkt, want zetmeel extraheren is een energie-intensief proces. Bovendien wordt de groene reststroom die overblijft (de rest van de maïsplant) in de eigen biogasinstallatie verwerkt tot groene energie, waarmee de fabriek van elektriciteit, verwarming en koeling wordt voorzien. De reststroom hiervan wordt op zijn beurt aangewend als meststof op de maïsvelden voor het volgende seizoen. Op die manier probeert de Duitse producent (Loick) de kringloop te sluiten.
     
  • Natuurlijk product: De kleurstoffen die gebruikt worden om de bouwkussens hun aantrekkelijke kleur te geven, zijn afkomstig uit voeding en dus ook natuurlijk. Doordat het een volledig natuurlijk product is, kan het geen kwaad als een kind van de kussentjes eet. Al is het natuurlijk geen vieruurtje…
     
  • Biologisch afbreekbaar: Playmaïs is tot slot 100% biologisch afbreekbaar. De kussentjes bestaan uitsluitend uit maïs, water en natuurlijke kleurstoffen.

Meer info: www.playmais.com/en

 

De producent

De groep Loick is gespecialiseerd in het maken van innovatieve producten op basis van hernieuwbare grondstoffen. De divisie herbruikbare materialen produceert onder meer Playmaïs, verpakkingsmateriaal en kunststof.

Meer info: www.loick-biowertstoffe.de  

Lees nog artikels met volgende tags

bioplastics, maïs, speelgoed, biologisch
Aangemaakt op 15:17 11/01/2018 Laatst aangepast op 10:41 14/03/2018