@livewireStyle
header.home link

Veel lege toiletrollen in huis? Komt van pas bij tuinieren!

In tijden van corona blijkt toiletpapier een felbegeerd goed, maar wat vang je met een lege rol aan? Jan Vannoppen, directeur van VELT, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, toont hoe ook een lege toiletrol kan blijven dienst doen. “Erwten planten bijvoorbeeld, daar komen de rolletjes zeker van pas!”

26 maart 2020  – Laatste update 16 september 2020 14:57
Lees meer over:

Jan Vannoppen begeleidt een cursus 'ecologisch tuinieren' aan de buurtmoestuin van Hal 5 in Kessel-Lo. Door corona verloopt die iets anders dan gepland, maar gelukkig kan je ook binnenshuis tuinieren. Het enige wat daarvoor nodig is, is een bakje met potgrond en enkele toiletrolletjes.

“De blaadjes van de erwtenplant zijn heel zoet”, leg Jan uit. “Ze worden graag gegeten door slakken en vogels. Daarom is het beter om ze op de vensterbank binnen te houden. Pas na twee weken achter glas planten we ze uit.” Bij het uitplanten van deze erwtjes komen toiletrolletjes goed van pas.

“Als ik de plantjes allemaal in één bakje zet, raken de wortels in elkaar verstrengeld”, weet Jan. “Zo kan je ze moeilijk herplanten. Daarom scheid ik elk plantje via een in twee geknipt toiletrolletje. Op die manier blijven de wortels mooi gescheiden en breng ik ze makkelijk over van de vensterbank naar de moestuin.”

Om alle erwtjes volop te laten groeien, is een buurtmoestuin echter wel nodig. “Normaal zouden we het uitplanten allemaal samen doen, maar helaas kan dat niet meer”, zegt Jan. “We reserveren daarom elk online een tijdstip zodat we op aparte uren in de tuin werken. Gelukkig blijft het groepsgevoel intact. Hopelijk kunnen we binnenkort weer samen van de tuin genieten.”

Voor wie voorlopig enkel in zijn eigen tuin aan de slag kan, heeft Vogelbescherming Vlaanderen nog een tip. “We vragen aan alle enthousiaste tuiniers om alle werkzaamheden die broedende vogels kunnen verstoren, nog even uit te stellen. Het is begrijpelijk dat velen verstrooiing zoeken in hun tuin nu ze huisarrest hebben door het coronavirus. Maar vogels beginnen sowieso aan het broedseizoen.”

Wel lockdownproof en broedveilig: het gras maaien en de borders wieden. “Is er toch zwaarder gerief nodig, check dan zeker op de aanwezigheid van nestjes”, raadt Vogelbescherming Vlaanderen aan.

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels