@livewireStyle
header.home link

Uitstaptip: 25 jaar Gentse Buitenband op 26 juli

’t Is weer bijna zover. Gentse Feesten! Heerlijk, 10 dagen leute tuupe-tegoare. Nu ja, voor ons is 9 dagen eigenlijk al genoeg. Die laatste zondag is onze portemonnee leeg, en gaan we liever fietsen op den buiten. Jawel, want dan is het Gentse Buitenband. En dit jaar viert die Buitenband zijn 25ste verjaardag. Feest!
9 juli 2015  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:
Beeld: Fisher Photostudio - shutterstock.com

 

’t Is weer bijna zover. Gentse Feesten! Heerlijk, 10 dagen leute tuupe-tegoare. Nu ja, voor ons is 9 dagen eigenlijk al genoeg. Die laatste zondag is onze portemonnee leeg, en gaan we liever fietsen op den buiten. Jawel, want dan is het Gentse Buitenband. Voor wie nu uit de lucht komt vallen: de Gentse Buitenband is een groot fietsevent. De gordel rond Gent, zeg maar. En dit jaar viert die Buitenband zijn 25ste verjaardag. Feest!

 

 

Het verhaal erachter

De Gentse Buitenband wordt jaarlijks georganiseerd door Landelijke Gilden op de 4de zondag van juli (dit jaar op 26 juli), tevens de laatste zondag van de Gentse Feesten. Dit omdat de initiatiefnemers wisten dat het dan meestal goed weer is. En dat bleek een goede gok, want de deelnemers zijn nog maar zelden nat geworden. Bovendien was het destijds normaal dat de dorpen in de stadsrand iets organiseerden tijdens de Feesten, en de organisatoren vonden dat hun Buitenband diezelfde status verdiende.

Maar wat was nu eigenlijk hun boodschap? Behalve Gentenaars een fijne fietsdag bezorgen, hoopten zij hun ogen te openen voor het verdwijnen van de open ruimte en de landbouw rond de stad. Uitbreiding van industriezones, woonzones en natuurgebieden heeft het landschap sindsdien (en desondanks) nog sterk veranderd. De oorspronkelijke boodschap blijft dus overeind en is vandaag nog steeds relevant: mensen hebben behoefte aan rust in een groene omgeving, ook stedelingen – zéker stedelingen. Daarom moet de open ruimte in de stadsrand bewaard blijven en zinvol ingevuld worden, onder meer met landbouwactiviteiten en aangename fiets- en wandelwegen.

Sinds de jaren ’90, de beginjaren van de Buitenband, is het deelnemersaantal sterk gegroeid: van 1.100 deelnemers in 1991 tot 3.700 in 1994 en 7.000 de laatste jaren. Bovendien heeft het Gentse stadsbestuur volgens Buitenband-voorzitter Luc Vanacker de laatste jaren opnieuw oog voor het belang van landbouw en open ruimte in haar rand, en dat stemt hem hoopvol. Extra reden voor een feestelijke editie, dus!

 

 

Praktisch: starten in Drongen, Desteldonk, Zwijnaarde en Wondelgem

Deelnemers kunnen starten ten noorden, zuiden, westen of oosten van de stad:

  • In Wondelgem op Hoeve Lootens: Vroonstalledries 66, 0475 46 79 52
     
  • In Zwijnaarde op Hoeve Broché: Krekelstraat 17, 0472 60 04 92
     
  • In Drongen op Landgoed De Campagne: Gijzelstraat 12, 0478 23 32 74
     
  • En in Desteldonk op Hoeve Polfliet, Lindestraat 42, 09 251 06 25 of 09 355 66 15
 

Deelnemers kunnen op elke startplaats kiezen voor drie afstanden: de echte Buitenband van 80 km, een stevige route van 45 km of een gezinsvriendelijke route van 25 km. De Buitenband is altijd dezelfde, maar de routes van 25 en 45 km zijn verschillend per startplaats. Elke route heeft zo zijn eigen thema en accenten: 

  • Veerroute, 25 km (starten in Wondelgem): fietsen langs het kanaal, door de Doornzeledries (naar verluidt de schoonste en grootste dries in Vlaanderen) en langs een gerenoveerde molen. Het kanaal oversteken door je met de veerpont.
     
  • Het Boerenbuitenpad, 45 km (starten in Wondelgem): fietsen langs de nieuwe fietsverbindingen van de Oude Kalevallei en door de boerenbuiten van Zomergem en Waarschoot.
     
  • Vurtzakroute, 25 km (starten in Zwijnaarde): fietsen van een melkveebedrijf naar de Merelbeekse Scheldemeersen, door het Hollebeekpark naar de serres en proefvelden van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), en verder langs de Ghelamco-arena, door het Technologiepark en langs de Schelde en het Kasteel van Zwijnaarde terug naar de boerderij.
     
  • Hollebeekparkroute, 45 km (starten in Zwijnaarde): fietsen van een melkveebedrijf naar de Merelbeekse Scheldemeersen, onder de windmolens van de UGent en tussen de serres en proefvelden van ILVO, verder langs de Ghelamco-arena, door het Technologiepark en langs de Schelde en het Kasteel van Zwijnaarde terug naar de boerderij.
     
  • Ooidonkroute, 25 km (starten in Drongen): een echte gezinsfietstocht door het Leielandschap, langs pittoreske dorpskernen, prachtige dreven en authentieke hoeves.
     
  • Raveelroute, 45 km (starten in Drongen): fietsen langs het Schipdonkkanaal tot Machelen aan de Leie en de dorpskern van Machelen, waar je de kans krijgt een exclusief bezoek te brengen aan het gerenoveerd atelier en de tuin van Raveel (tussen 13:30 en 16:00).
     
  • Orchideeënroute, 25 km (starten in Desteldonk): fietsen langs bloemenvelden.
     
  • Waaslandroute, 45 km (starten in Desteldonk): fietsen langs bloemenvelden en ‘de Route’, een heraangelegde oude spoorweg tussen Lokeren en Moerbeke-Waas.
 


Extra: ook in Gent-Centrum

Om de oorspronkelijk boodschap achter de Buitenband nog eens extra te benadrukken, kunnen fietsers dit keer ook in Gent-centrum vertrekken: op het Veerleplein, tussen 09:30 en 12:00. Van daar gaat het eerst naar de startplaats in Wondelgem, waar iedereen een gratis biertje (Augustijn) krijgt. In Wondelgem kan vervolgens gekozen worden voor een route van 25, 45 en 80 km: de Veerroute, het Boerenbuitenpad of de echte Buitenband.

 

 

Animatie en maaltijden

Elke startplaats (behalve Gent-centrum) voorziet een stevige maaltijd. In Wondelgem kan je aanschuiven voor een Augustijnstoofpotje met frietjes en verse groenten (12:00-14:00 en 17:00 tot 19:00), in Desteldonk en Zwijnaarde voor warme beenhesp met frieten (12:00 tot 14:00) en in Drongen eveneens voor warme beenhesp, maar dan met Tierenteynsaus met groenten, fruit en frieten (12:00 tot 14:00). Vaak is er ook iets kleins te eten, zoals pannenkoeken of broodjes. En alsof dit alles nog niet voldoende is, voorzien de startplaatsen randanimatie: springkastelen, kindertractorparcours, live muziek,… Kijk voor het specifieke aanbod per startplaats op www.buitenband.be.

 

 

Prijs en inschrijven

Voorinschrijven kan tot 21 juli. De prijs is dan 3 euro per persoon. Kinderen jonger dan 12 jaar fietsen gratis, net als 25-jarigen (!). Inschrijven de dag zelf is ook mogelijk. De prijs bedraagt dan 4 euro per persoon.

Maaltijden kosten telkens 16 euro per volwassene en 8 euro per kind (tot 11 jaar). Inschrijven is noodzakelijk.
Kijk voor de juiste rekeningnummers op www.buitenband.be.

 


Meer info: www.buitenband.be

Gerelateerde artikels