Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Twee trends voor 2019: shrooms & foodswaps

Wat zijn trends zonder hippe namen? Niet trendy, hé. ;-) Daarom hebben we het niet over paddenstoelen, maar over shrooms (hippe afkorting van het Engelse mushrooms). En spreken we niet over ‘een ingrediënt vervangen door een gezonder ingrediënt’, maar wel over foodswaps. Twee trends voor 2019 dus.

Shrooms

Een trend die perfect past in de algemene tendens om meer vegan of vegetarisch te gaan eten én in de algemene gezondheidstrend, is de opkomst van shrooms.

  • Medicinale paddenstoelen zoals de reishi (gesteelde lakzwam), de chaga (berkenweerschijnzwam) en de cordyceps zouden meer en meer gaan opduiken in chocolademelk, thee, koffie … Niet om high van te worden, want zo’n paddo’s zijn het niet, maar wel voor hun geneeskrachtige eigenschappen. Enkele recepten (voor onder meer brownies met chaga en reishi, en voor reishi latte) vind je hier.  
  • Maar ook in gewone gerechten zou 2019 het jaar van de shrooms kunnen worden. Op menukaarten treffen we meer en meer gerechten met paddenstoelen aan. Wil je zelf thuis ook aan de slag? Hier alvast enkele recepten: een champignonburger met noten en een pulled mushroom burger (à la pulled pork).
  • Meer weten over de verschillende soorten paddenstoelen en wat je er allemaal mee kunt doen? Lees dan dit eerder artikel van Veldverkenners
     

Courgetti.jpg
 

Foodswaps

Foodswaps zijn een algemene term voor gerechten waarbij een basisingrediënt vervangen wordt door een vezelrijker, proteïnerijker, caloriearmer … alternatief. Veelal gaat het om fastfood of snacks, want die blijven toch oh zo aantrekkelijk, en meestal vormt een groente of fruit het vervangende ingrediënt, met het oog op gezonder eten. Er zijn tal van voorbeelden en de verwachting is dat ze in 2019 zullen ‘boomen’.

  • Courgetti is bijvoorbeeld een bekende foodswap, waarbij spaghetti vervangen wordt door courgetteslierten. Probeer zeker eens dit leuk receptje van courgetti met tomatencompote en pecorino. Courgette is, net als aubergine, ook heel erg geschikt om lasagnevellen te vervangen. En dan krijg je en lekkere lasagne zonder pasta
  • In de supermarkt vind je bijvoorbeeld al pizza’s met een bodem van rode biet, maar je kunt zelf ook makkelijk een alternatieve en gezondere pizzabodem maken. Wat denk je van deze knolselderpizza bijvoorbeeld?  
  • En als uitsmijter geven we nog een recept van Lekker van bij ons, dat een foodswap combineert met de shroomingtrend: Portobello gevuld met broccoli- en bloemkoolrijst

Smakelijk!

Lees nog artikels met volgende tags

trends, paddenstoelen, shrooms, foodswaps, recepten
Aangemaakt op 16:25 02/01/2019 Laatst aangepast op 16:54 14/03/2019