@livewireStyle
header.home link

Tuintip: laat je bodem analyseren

Januari, februari en maart zijn ideale maanden voor een bodemanalyse, ook in jouw moes- of siertuin. Bij de Bodemkundige dienst van België kan je op een eenvoudige manier zo’n analyse aanvragen en laten uitvoeren.
12 februari 2014  – Laatste update 4 april 2020 16:21
Lees meer over:
Beeld: Tuinhier Marke, www.devolkstuinmarke.be

 

Januari, februari en maart zijn ideale maanden voor een bodemanalyse, ook in jouw moes- of siertuin. Bij de Bodemkundige dienst van België kan je op een eenvoudige manier zo’n analyse aanvragen en laten uitvoeren, voor de prijs van 72,72 euro per doos.

 

Waarom is zo’n analyse nuttig?

De ene tuin is de andere niet. In sommige tuinen groeien sommigen planten heel goed, terwijl ze het in andere tuinen duidelijk moeilijk hebben. Om te weten welke planten zich goed zullen voelen in je tuin, en het evenwicht in je bodem eventueel bij te sturen, kan je door de Bodemkundige dienst een bodemanalyse laten doen.

Zo’n analyse onderzoekt de zuurtegraad, de grondsoort, het humusgehalte en de aanwezigheid van diverse voedingselementen in je bodem. Dit geeft je een idee van hoe rijk of arm je bodem vandaag is, welke voedingsstoffen te weinig aanwezig zijn en welke voldoende, en in welke mate je eventueel moet bijsturen. Bovendien worden je resultaten aangevuld met een gedetailleerd en professioneel bemestings- en bekalkingsadvies voor drie jaar en een hele reeks tips op maat van jouw tuin.

De analyse kan verder aangevuld worden met een onderzoek naar eventuele resten van zware metalen: cadmium, chroom, koper, kwik, lood, nikkel, zink en arseen. Dit is vooral belangrijk voor wie zelf groenten teelt. Want zelfgekweekte groenten zijn pas gezond wanneer ze in een gezonde bodem geteeld worden. Vooral cadmium kan in hoge gehalten gezondheidsproblemen veroorzaken, want het metaal wordt door bladgroenten zoals sla en enkele wortelgewassen gemakkelijk opgenomen, zonder zichtbare plantenschade.

Ten slotte kan je voor de aanleg van een nieuwe tuin apart advies vragen voor gazon, siertuin en moestuin, en kan je eventueel zelfgemaakt compost laten analyseren op bemestingswaarde.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Je bestelt een tuindoosje waarin je alle te volgen stappen en toebehoren terugvindt. Vervolgens neem je een bodemstaal in je tuin – volgens de handleiding in je tuindoos –, die je in een staalenvelop opstuurt naar het laboratorium van de Bodemkundige dienst. Twee weken later is het onderzoek klaar en ontvang je een uitgebreid laboverslag. Dat bevat naast de resultaten van je bodemanalyse een streefgetal, zodat je de resultaten beter kan kaderen, en zoals gezegd bemestings- en bekalkingsadvies met specifieke tips.

 

Tip

Ook Bartel Van Riet had in Groenland op Eén aandacht voor bodemonderzoek. Herbekijk het bijhorende filmpje hier

 

Win

Goed nieuws, want via onze website kan je een tuindoosje van de Bodemkundige dienst winnen. Snel naar de wedstrijdpagina!

tuindoosje-tris.jpg


Meer info: www.bdb.be

Gerelateerde artikels