@livewireStyle
header.home link

Tuinieren zonder chemie - laat je inspireren tijdens de ecotuindagen

Velt heeft er haar missie van gemaakt om alle tuinen in Vlaanderen en Nederland tegen 2020 ‘pesticidevrij’ te maken. Dit omdat er steeds meer vragen rijzen over de gevolgen van chemische bestrijdingsmiddelen op het milieu en op onze gezondheid, en omdat het volgens de organisatie perfect zonder kan. Enkele tips.
2 juni 2016  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Velt in juni zijn ecotuindagen. Maar liefst 199 eigenaars zetten op 4 en 5 juni 2016 hun tuinpoort voor je open, 137 in België en 61 in Nederland. Het gaat om grote tuinen, kleine tuinen, siertuinen, moestuinen, fruittuinen, stadstuinen, gezinstuinen,... van alles wat. Ze hebben slechts één ding gemeen: ze worden op een ecologische manier onderhouden, zonder een druppel chemische hulpmiddelen. Hun eigenaars zijn dus het best geplaatst om je tips te geven: hoe vermijd je onkruid en hoe bestrijd je het op een ecologische manier, als het toch opduikt?

Vraag het hen, ze zullen je graag te woord staan :). Een overzicht van de deelnemende tuinen vind je hier. Alle tuinen zijn trouwens gratis te bezoeken.

 

Waarom zonder?

Velt heeft er haar missie van gemaakt om alle tuinen in Vlaanderen en Nederland tegen 2020 ‘pesticidevrij’ te maken. Dit omdat er steeds meer vragen rijzen over de gevolgen van chemische bestrijdingsmiddelen op het milieu en op onze gezondheid. Wetenschappers raken het bijvoorbeeld niet eens over de vraag of glyfosaat, de werkzame stof in verschillende onkruidverdelgers zoals Roundup, nu wel of niet kankerverwekkend is voor de mens. De ene studie zegt dat het waarschijnlijk is, de andere dat het onwaarschijnlijk is. Deze onduidelijkheid maakt dat de Europese instellingen momenteel (blijven) twijfelen over de verlenging van de erkenning van glyfosaat, die eind deze maand in principe afloopt. Sommige lidstaten willen het product opnieuw voor 9 jaar erkennen, anderen willen een verbod. Het Europees Parlement op zijn beurt eist strengere toepassingsvoorwaarden: een verlenging van de erkenning met 7 in plaats van 9 jaar, mits beperkende maatregelen en alleen voor professionele gebruikers.

Voor particuliere tuineigenaars wil het Parlement dus een verbod (meer info over de bijbehorende resolutie vind je hier). Waarom? Omdat uit onderzoek blijkt dat particulieren vaak niet weten hoe ze de producten correct moeten gebruiken, wat het zéker gevaarlijk en milieuonvriendelijk maakt. Uit een enquête uitgevoerd door de UGent blijkt bijvoorbeeld dat 19 procent van de Vlamingen de instructies op de verpakking van een gewasbeschermingsmiddel niet leest, dat 45 procent de instructies niet duidelijk vindt en dat 30 procent de resten en het spoelwater na gebruik gewoon in de gootsteen giet. Da’s niet oké.

 

tuin-onderhoud-bis.jpg

Beeld: kallejipp - photocase.com

 

 

Hoe zonder?

Velt vindt de hele discussie (wel of niet gevaarlijk?) overbodig, zeker wat betreft het particuliere gebruik. Een tuin zonder chemie is volgens de organisatie immers perfect mogelijk, dat bewijzen tuineigenaars zoals de deelnemers van de ecotuindagen al decennialang. Daarom lanceert velt een nieuwe publiekscampagne: 2020pesticidevrij. Bedoeling is mensen te tonen dat het zonder glyfosaat ook kan, en hoe. Enkele tips die hun tuinspecialisten daarbij geven:

  • Vermijd naakte grond. In de moestuin kan je de bodem rond groenten en kruiden bedekken (mulchen) met organisch materiaal zoals gras, hooi en karton, en groenbedekkers inzaaien op plekken die tijdelijk niet gebruikt worden. In de siertuin kan je hetzelfde doen, en kan je bovendien veel onkruid vermijden door de juiste hoeveelheid en het juiste type verharding aan te leggen. Te veel verharding is niet goed, want op paden die je niet regelmatig betreedt krijgt onkruid snel vrij spel. Meer info over tuinverhardingen vind je hier, meer info over tijdelijke bodembedekkers hier, en meer info over mulchen hier.   
     
  • Veeg, borstel of hark je paden, terrassen en opritten regelmatig. Zo kunnen bladeren zich niet opstapelen, verwijder je vuil en zand en krijgt onkruid niet de kans te kiemen of zich te vestigen. Meer info over het proper houden van verhardingen vind je hier
     
  • Kies de juiste plant voor de juiste plaats. Een plant die niet krijgt wat hij nodig heeft (zonlicht of schaduw, type bodem, enzovoort), zal niet goed groeien. En als hij niet goed groeit, krijgt onkruid meer kans om zijn plaats in te nemen.
     
  • Zorg voor een goed evenwicht aan nuttige insecten en dieren, die ongewenste plagen zoals bladluis bestrijden. Lieveheersbeestjes, gaasvliegen en zweefvliegen bijvoorbeeld trek je aan met bloeiende planten, struiken en/of loofbomen. Hetzelfde geldt voor vogels en bestuivers zoals bijen en hommels. Meer info over het vermijden van ziekten en plagen vind je hier, meer info over het aantrekken van nuttige dieren hier.   
     
  • Zorg er ook voor dat je bij de aanleg begint van een onkruidvrij perceel. Meer info over onkruid vermijden en bestrijden in de border vind je hier, over onkruid vermijden en bestrijden in de gazon hier, over onkruid vermijden en bestrijden tussen struiken hier, en over onkruid vermijden en bestrijden in de moestuin hier.    
     
  • Komt er ondanks bovenstaande voorzorgsmaatregelen toch wat onkruid in je tuin (zeker in een pas aangelegde tuin is dat bijna onvermijdbaar), probeer dan volgende bestrijdingstechnieken: wieden (zowel het onder- als het bovengrondse deel van de planten verwijderen), herhaaldelijk maaien (uiteindelijk put je zo ook het ondergrondse deel van de plant uit, waardoor hij sterft), borstelen met scherp zand (tegen algen en mos op verhardingen), krabben (voegen) en verbranden. Dat laatste kan met een gasbrander, maar ook met heet water. En natuurlijk: grijp op het juiste moment in. Zeker onkruid dat zichzelf uitzaait, verwijder je best voor het de kans krijgt zich te verspreiden.
     
  • Last but not least: sommige onkruiden worden misschien onterecht als onkruid aanzien. Paardenbloemen bijvoorbeeld zijn leuk voor de kinderen (pluisbollen!), en zijn bovendien eetbaar. Meer info en tips in verband met onkruid in de keuken vind je in ons artikel ‘Keukentip: eetbaar onkruid’. 

 

madeliefje-bis.jpg

Beeld: unsplash

 

 

Velt?

Velt is kort voor ‘Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren’. De organisatie telt zo’n 16.000 leden in Vlaanderen en Nederland, verspreid over 150 afdelingen. Ze biedt vormingsactiviteiten rond ecologisch tuinieren en ecologische voeding aan, brengt een tijdschrijft Seizoenen uit, publiceert boeken en heeft zelfs een eigen netwerk aan Samentuinen waarin het mensen met groene ambities maar zonder tuin samenbrengt. Elk jaar organiseert ze ten slotte de Velt ecotuindagen, naar analogie van het Open Tuinen weekend van Landelijke Gilden.

 

 

Meer info: www.velt.nu/ecotuindagen, www.2020pesticidenvrij.nu, www.velt.nu

Gerelateerde artikels