Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Tip: zomerse picknickarrangementen

Beeld: Toerisme Provincie Antwerpen

 

De weersvoorspellingen voor dit weekend gezien? Warm is een understatement – het wordt zomer(s)! De ideale gelegenheid voor Veldverkenners om een aantal picknickarrangementen in de kijker te zetten. Want eten doen we dit weekend principieel buiten.

 

Vlaams-Brabant

Picknick een hoeve

In Vlaams-Brabant kan je deze zomer opnieuw genieten van het arrangement ‘Picknick een hoeve’. Het recept: 14 boerderijen bieden een picknickmand met verse hoeve- en streekproducten aan, die je na reservatie eenvoudig op de boerderij kan oppikken en op een idyllisch plekje kan nuttigen. Elk van de deelnemende boerderijen ligt bovendien op een wandel- of fietsroute, zodat je een dagje wandelen of fietsen aan je picknickuitstap kan koppelen. Wie wil kan tijdens zijn uitstap zelfs een boerderijbezoek inplannen, want nog in Vlaams-Brabant is er een netwerk ‘Boeren met Klasse’ actief, dat bestaat uit 72 boerderijen die graag hun deuren openzetten voor het grote publiek. 

Prijs: 10,50 tot 22 euro per persoon, afhankelijk van de gekozen boerderij
Brochure: download de brochure met alle deelnemende boerderijen en alle fiets- en wandelroutes hier 
Meer info: dienst land- en tuinbouw, 016 26 72 72, , www.vlaamsbrabant.be/picknickeenhoeve

 

West-Vlaanderen

Hoevepicknick West-Vlaamse Scheldestreek

Sinds kort kan je ook in West-Vlaanderen op drie boerderijen een picknickmand reserveren. Die mand is gevuld met producten van de drie boerderijen zelf, en is daardoor ‘100% West-Vlaams’. Alle drie de boerderijen liggen op het Fietsnetwerk Leiestreek West, wat opnieuw de combinatie met een dagje fietsen mogelijk maakt. ‘Picknickfietsen’ heet dat officieel. De knooppuntenroute kan je downloaden via www.hoevepicknick.be of via de West-Vlinderen app (zoek op ‘hoevepicknickroute’).

Prijs: 13 euro per volwassene, 10 euro per kind – 12 euro per volwassene vanaf 15 personen
Reserveren: ten laatste op donderdag voor 17:00 voor het weekend en de week die volgen, via www.hoevepicknick.be
Meer info: VVV West-Vlaamse Scheldestreek, 056 45 72 82, ; 100% West-Vlaams, ; www.hoevepicknick.be

 

Antwerpen

Picknick Magnifiek

Hoogstraten is Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land en werkte daarom samen met Bakker Van Opstal-Van Boxel een fietsarrangement met picknick uit. De uitgestippelde fietstocht brengt je langs allerlei mooie picknickplaatsjes, waar je een rustpauze kan inlassen om de inhoud van je picknickrugzak te verorberen. In je rugzak allerlei lekkers uit de bakkerij, met als extra optie een bakje Hoogstraatse aardbeien. Reserveren doe je een dag op voorhand.

Prijs: 9,50 tot 10,50 euro per volwassene, 8 euro per kind
Reserveren: Bakkerij Van Opstal-Van Boxel, Vrijheid 154, 2320 Hoogstraten, 03 321 80 91,
Meer info: www.toerisme.hoogstraten.be

 

Prinsheerlijk picknickwandelen

Omdat ook wandelen en picknicken goed te combineren valt, werkte Toerisme Westerlo een ‘prinsheerlijk’ wandelpicknickarrangement uit. Je pikt je picknickzak op aan de achterkant van het Torenhof in Tongerlo en trekt er daarna op uit in het ‘prinselijk’ domein de Merode (10,3 of 5,1 km). Langs het uitgestippelde wandeltraject tref je behalve mooie picknickplaatsen enkele QR-codes aan, die je met een applicatie op je smartphone kan inscannen. Wat je vervolgens te zien krijgt zijn korte filmpjes over de geschiedenis van Westerlo. Reserveren doe je minstens een dag op voorhand.

Prijs: 11,50 euro per volwassene, 6 euro per kind (inclusief koeltas, brochure en wandeltraject)
Reserveren: Torenhof, Geneide 1, 2260 Tongerlo, 014 54 43 91, , www.torenhof-tongerlo.be
Meer info: www.toerismewesterlo.be


Oost-Vlaanderen

Picknickroute Proef de Vlaamse Ardennen

Dat de Vlaamse Ardennen behalve enkele beruchte hellingen en kasseistroken in het parcours van de Ronde van Vlaanderen ook heel wat streekproducten te bieden heeft, weet je als trouwe Veldverkenner intussen ;). Maar heb je ze ook al geproefd? Dat kan deze zomer tijdens een Picknick wandelroute (12 of 6 km) door het Muziekbos, even buiten Ronse. Je picknick, met onder meer Breydelham en Horrebeekse kaas, wordt na reservatie zorgvuldig samengesteld door restaurant-taverne De Boekzitting. Reserveren doe je minstens een dag op voorhand.

Prijs: 10 euro per persoon
Brochure: download de Picknick wandelroute hier
Reserveren: De Boekzitting, Boekzitting 26, Ronse, 055 21 48 73, www.boekzitting.be
Meer info: Infokantoor Ronse, www.ontdekronse.be

 

Limburg

Haspengouwse picknick

Haspengouw ontdek je best te voet of met de fiets. Maar dat vraagt natuurlijk wat energie. Daarom kan je via www.puurlimburg.be een knapzak met streekproducten bestellen om mee te nemen tijdens je wandel- of fietstocht. Je kan kiezen tussen een knapzak ‘pure eenvoud’ of een knapzak ‘van dichtbij het lekkerst’. In je knapzak vind je behalve Loonse stroop, fruit en broodjes ook een overzicht van alle wandelingen van Regionaal Landschap Haspengouw, de fruitbrochure van Toerisme Limburg en een door de Nationale Boomgaardenstichting ontwikkelde fruitwijzer. Reserveren doe je twee dagen op voorhand bij één van de deelnemende bedrijven

Prijs: 12 euro voor ‘pure eenvoud’ en 19,50 euro voor ‘van dichtbij het lekkerst’
Meer info en reservatie: Puur Limburg, 011 37 52 92, , www.puurlimburg.be

 

Picknick op de brouwerij

Nog in Haspengouw kan je bij Alcoholstokerij/Brouwerij Wilderen terecht voor een ambachtelijke picknick met streekbier. Op zaterdag en zondag kan je een picknick combineren met een gratis rondleidingen in de brouwerij (15:00).

Prijs: 25 euro per volwassene, 15 euro voor kinderen tot 12 jaar
Meer info en reservatie: Alcoholstokerij/Brouwerij Wilderen, Kortenbosstraat 74, 3800 Sint-Truiden, 0477 43 62 94, , www.picknickinhaspengouw.be

 

Borgloonse wandel- of fietstocht met picknick

Gedurende het hele fruitseizoen (van april tot en met september) kan je bij Toerisme Borgloon een picknickpakket bestellen, om mee te nemen tijdens een wandel- of fietstocht tussen knooppunt 151 en 161. Reserveren doe je drie dagen op voorhand, en vertrekken op Kasteelhoeve De Tornaco, Romeinse Kassei 5 te Borgloon. Een fietskaart kost 3 euro.

Prijs: 9 euro per persoon
Meer info en reservatie: Toerisme Borgloon, Romeinse Kassei 5, 3840 Borgloon, 012 67 36 53, , www.borgloon.be

 

Nood aan meer uitstaptips? Neem een kijkje in onze agenda of in ons allereerste boekje

Lees nog artikels met volgende tags

tip, picknick, streekproduct, hoeveproduct, fietsen, wandelen
Aangemaakt op 15:56 06/06/2014 Laatst aangepast op 16:11 03/12/2018