Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Tip: we schrijven allemaal geschiedenis (en moeten dat delen)

Beeld: campagne Ik schrijf geschiedenis - CAG

 

Dacht je dat geschiedenis schrijven alleen was weggelegd voor Grote Mijnheren en Mevrouwen? Dan heb je het mis, want geschiedenis schrijven doen we allemaal. Door dingen die we doen en blijven doen, zoals frietjes halen in het frietkot, Nieuwjaar vieren en paaseieren rapen. Het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) en enkele andere erfgoedorganisaties willen deze levende tradities en technieken in de kijker zetten, met de campagne #ikschrijfgeschiedenis.

Belangrijk is dat het om schijnbaar ‘gewone’ dingen gaat. Verjaardagskaarsjes uitblazen, je eigen groenten kweken, je schoen zetten voor Sinterklaas, trainen voor een danswedstrijd, carnaval vieren, een kerstboom zetten, naar de kermis gaan, moppen tappen in het dialect,… Allemaal dingen die voor ons vanzelfsprekend lijken, maar dat niet altijd zijn.

Heb jij zo’n tradities of technieken die jij verder wil zetten in 2016? Op www.ikschrijfgeschiedenis.be of op sociale media met #ikschrijfgeschiedenis kan je een foto of filmpje daarover inzenden. Deel je inzending vervolgens met je vrienden, en zet ze aan om ook mee te doen. Bedoeling is dat de campagne zo een actueel, levendig en divers beeld schetst van het immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen en Brussel anno 2016.

 

Enkele filmpjes die je misschien kunnen inspireren:

 

Meer info: www.ikschrijfgeschiedenis.be en de bijbehorende Facebookpagina

Lees nog artikels met volgende tags

erfgoed, geschiedenis, ikschrijfgeschiedenis
Aangemaakt op 10:52 24/12/2015 Laatst aangepast op 12:53 25/01/2016