Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Tip: waar naartoe voor streek- en hoeveproducten?

Voor streek- en hoeveproducten moet je al lang niet meer van de ene uithoek van je provincie naar de andere. Tegenwoordig zijn er tal van websites, apps of andere initiatieven die de producten van verschillende aanbieders verzamelen en centraal aanbieden. Een overzicht:

 

Voedselteams

Vzw Voedselteams is een netwerk dat duurzame consumenten en producenten met elkaar in contact brengt. Als je lid bent, kan je elke week via internet een bestelling plaatsen (groenten, fruit, zuivel, vlees, brood,…) en die bestelling vervolgens oppikken in een erkend afhaalpunt in de buurt. Vlaanderen telt meer dan 100 teams, dus er zal er zeker ook één in jouw buurt zijn.

Meer info: www.voedselteams.be

 

Groenteabonnement of biopakket

Verschillende (biologische) landbouwers bieden een groenteabonnement aan, ook wel biopakketten genoemd. De pakketten bestaan uit lokaal geteelde, seizoensgebonden en vaak biologische producten, die wekelijks kunnen worden besteld en afgehaald op een vast moment, op een vaste plaats. Een overzicht van bestaande groenteabonnementen vind je op rechtvanbijdeboer.be (selecteer bij soort verkooppunt ‘groenteabonnement’).

 

Provincie Antwerpen: Lekkers met Streken

Nieuw vanaf deze week! Vrijdag wordt de website officieel online gezet – nog even geduld dus.

Meer info: www.lekkersmetstreken.be

 

Provincie Oost-Vlaanderen: Mmm…eetjesland en Distripoint

Het bedrijf Distripoint – opgericht door een Meetjeslandse caféuitbater en liefhebber van Meetjeslandse streekproducten – levert streekproducten besteld op de website distripoint.be in een gekoelde bestelwagen aan huis. Het systeem is voorlopig nog gericht op de horeca (hoevewinkels, restaurants, buurtwinkels en logies), maar als het succes heeft, wordt het mogelijks uitgebreid naar de consument. Op de website vind je wel al een overzicht van plaatsen waar je een pakket van Meetjeslandse producten kan bestellen en afhalen.

Meer info: www.distripoint.be

 

Provincie Vlaams-Brabant: Lekkers uit het Pajottenland

Ook in het Pajottenland en de Zennevallei werd een systeem opgericht voor de verdeling van lokale producten naar de horeca: Lekkers uit het Pajottenland, een coöperatieve van een tiental lokale producenten. Voor consumenten werd een webwinkel gelanceerd. Daar kan je een bestelling plaatsen en vervolgens afhalen bij het dichtstbijzijnde winkelpunt.

Meer info: www.lekkersuithetpajottenland.be

 

Provincie Limburg: Puur Limburg

In Limburg kan je terecht op de webshop van Puur Limburg. Je vult je winkelkarretje en haalt het af op het dichtstbijzijnde verdeelpunt. Ook hier is weer een distributiesysteem voor de horeca aan gekoppeld.

Meer info: www.puurlimburg.be

 

Provincie Vlaams-Brabant: Streekproductencentrum

Het Streekproducten van Vlaams Brabant in Halle heeft nu ook een webshop. Je kan de producten in de winkel ophalen of aan huis laten leveren.

Meer info: www.streekproductencentrum.be

 

Provincie West-Vlaanderen: 100% West-Vlaams

Voor West-Vlaamse streek- en hoeveproducten kan je terecht bij één van de 100% West-Vlaams streekhoekjes, buurtwinkels met een streekhoekje. Een overzicht vind je hier.

Meer info: www.100procentwest-vlaams.be

 

Zelfoogst of CSA

Zelfoogstboerderijen of CSA-boerderijen gaan nog een stapje verder: je oogst zelf je groenten en fruit op het bedrijf, waar je ofwel nadien voor betaalt (bv per kilogram) ofwel op voorhand in de vorm van een aandeel of abonnement. Soms heb je zelfs inspraak in het bedrijfsbeleid, en word je uitgenodigd voor educatieve en ontmoetingsmomenten. De biopakketten waarover we het eerder hadden, horen ook onder de noemer CSA (Community Supported Agriculture) thuis – maar in dat geval oogst de boer voor jou. Een overzicht van CSA-boerderijen in België vind je hier.

Meer info: www.csa-netwerk.be

 

Recht van bij de boer

Je kan natuurlijk ook terecht in hoevewinkels voor verse hoeve- en vaak ook streekproducten. Een overzicht van adressen per provincie en per productcategorie vind je op rechtvanbijdeboer.be.

Meer info: www.rechtvanbijdeboer.be

 

Supermarkten

Ten slotte zijn ook de supermarkten op de kar van de lokale productenhype gesprongen. Kijk maar eens goed in de kaasrayon bijvoorbeeld. Wedden dat je ambachtelijke geiten- of andere kaas vindt, geproduceerd in eigen streek? 

Lees nog artikels met volgende tags

korte keten, hoeveproduct, streekproduct
Aangemaakt op 15:06 28/08/2013 Laatst aangepast op 17:34 10/10/2013