Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Tip: trage wegen

Beeld: Shutterstock - LoloStock

 

Houden jullie ook zo van kleine paadjes, Veldverkenners? Soms goed toegankelijk en geasfalteerd, soms wat avontuurlijker op gras: wij zijn sowieso fan. Helaas worden ze steeds vaker bedreigd door verkavelingen of door privé-eigenaars afgesloten voor het grote publiek. Gelukkig kunnen we deze “trage wegen” nog redden, onder andere door deel te nemen aan de Dag van de Trage Weg op zaterdag 18 en zondag 19 oktober.

 

Overal en in alle vormen

Trage wegen zijn wegen waarop geen gemotoriseerd verkeer is toegelaten. De belangrijkste gebruikers zijn dus wandelaars, fietsers en ruiters. Je kan overal trage wegen vinden. Het vaakst komen ze voor op het platteland, maar ook in de dorpskern of de stad zijn ze aanwezig.

Een trage weg kan alle vormen aannemen: smal of breed, geasfalteerd of modderig. Afhankelijk van de locatie en voorgeschiedenis zal een trage weg er ook anders uitzien. In de stad zal hij bijvoorbeeld vaker geasfalteerd zijn dan op het platteland.

 

Historische doorsteekjes voor mens en dier

Trage wegen vormen vaak een verbinding tussen verschillende dorpskernen, waardoor ze een veiligere route vormen voor zwakke weggebruikers. Bovendien is het ook veel aangenamer fietsen door de groene velden of over jaagpaden dan langs drukke straten. Trage wegen bieden daarnaast recreatie dicht bij huis: een blokje om met de hond, een korte fietstocht of een rondje joggen.

Ook voor dieren vormen trage wegen een ecologische verbinding tussen de versnipperde natuurgebieden in Vlaanderen, zodat tal van planten en dieren zich kunnen verspreiden over een groter gebied. Daarbovenop zijn ze voor verschillende planten en insecten een specifieke biotoop. Zeker holle wegen hebben een hoge ecologische en landschappelijke waarde.

Tot slot hebben onze trage wegen een historische waarde. Het zijn sporen van oude verbindingen tussen dorpskernen (kerkwegels), doorgangen van landbouwers (karrensporen) of van verdwenen treinverbindingen. Hierdoor kunnen ze heel wat vertellen over de eigenheid van een dorp op streek. Ze zijn vaak levend erfgoed waarover heel wat anekdotes en legendes bestaan. Denk maar aan de smokkel- en molenpaadjes. Het is dus zeker een aanrader om met een verhalenverteller op pad te gaan.

 

Holle weg begin juni.jpg

 

Bedreigd door bouw en afsluiting

Helaas zijn veel trage wegen bedreigd, of zelfs al verdwenen, door de aanleg van nieuwe verkavelingen of industrieterreinen. Of gebrekkig onderhoud zorgt ervoor dat wegen in onbruik geraken en daarna verdwijnen. Bovendien worden veel wegen afgesloten voor het grote publiek en ingenomen door privé-eigenaars of landbouwers, ook al zijn trage wegen juridisch gezien steeds openbaar.

 

Help trage wegen op de goede, euh, weg

Zin om mee te strijden voor het behoud van trage wegen? Dit is wat je allemaal kan doen:

 • Word lid van de Trage Wegen vzw en help hen een groter draagvlak te bereiken. Deze organisatie verenigt 47 lokale verenigingen en helpt lokale besturen hun trage wegennetwerk uit te bouwen, organiseert buurtoverleg en deelt zowel praktische als juridische kennis met iedereen die erom vraagt.
   
 • Sluit je aan bij een lokale actiegroep en vraag aan jullie gemeente- of stadsbestuur meer aandacht voor trage wegen of organiseer wandelingen en fietstochten, al dan niet op de Dag van de Trage Weg.
   
 • Neem deel aan de ontmoetingsdag van Trage Wegen: TW-kwadraat. Daar kan je gelijkgezinde zielen leren kennen en enkele workshops meepikken om je eigen activiteiten te verbeteren.
   
 • Inspireer anderen door je kennis te delen. Heb je weet van een afgesloten weg of ken je doorsteekjes die nog niet op de kaart staan? Laat het dan weten aan Trage Wegen vzw of deel ze op je sociale media. Ook mooie foto’s van kleine paadjes werken aanstekelijk.
   

Dag van de Trage Weg

Elk jaar organiseert de vzw Trage Wegen ook een Dag van de Trage Weg, die eigenlijk een heel weekend omvat. Op zaterdag 18 en zondag 19 oktober kan je doorheen het hele land gaan fietsen, wandelen, verhalen luisteren en trage wegen inhuldigen. Meer dan 100 activiteiten plaatsen trage wegen in de kijker. Meer info vind je in onze agenda.

Aangemaakt op 15:39 14/10/2014 Laatst aangepast op 15:52 29/10/2014