Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Tip: Toekomst Zaaien

Dit najaar organiseren Landwijzer en BioForum Vlaanderen een leuke en originele actie: Toekomst Zaaien. De campagne werd bedacht door twee Zwitserse boeren in 2006 en is intussen uitgebreid naar 13 Europese landen (met Vlaanderen erbij wordt dat 14).

Het idee?

Verzamel zo veel mogelijk mensen op een akker om samen graan te zaaien (tarwe, rogge of spelt). Met de hand. Niet uit nostalgie, maar om opnieuw bewust in contact te komen met het zaad. Op die manier maken zij allemaal deel uit van iets magisch: de geboorte van de volgende oogst en van het brood dat ze binnenkort zullen eten.

Het doel?

De aandacht vestigen op het belang van zaad als cultureel erfgoed, als bron van ons voedsel en als bepalende factor voor de kwaliteit ervan. Het zaad dat gekozen wordt bestaat bovendien uit sterke, oudere variëteiten, die zaadvast zijn en dus zelf nieuw zaad kunnen produceren. Daarmee willen de organisatoren de deelnemers bewustmaken van het belang van diversiteit in het zadenaanbod en het gevaar van patentering. “Samen bouwen we zo aan een biologische, ggo-vrije landbouw”, klinkt het. “Zaden gaan al duizenden jaren mee en vormen de bron van ons voedsel. Het is essentieel om daar trouw en zorgzaam mee om te springen. Zodat we zelf en onze kleinkinderen nog puur, authentiek en ecologisch voedsel kunnen blijven eten in de toekomst.”

Het is de eerste keer dat de actie in Vlaanderen georganiseerd wordt, maar als het een succes wordt zal het niet de laatste keer zijn. Vier bioboerderijen in de provincies Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen doen mee. De ‘belevenis van het zaaien’ staat centraal en de hele actie is in het bijzonder leuk voor kinderen. Iedereen is welkom. Vergeet bij slecht weer evenwel niet om laarzen en regenkledij te voorzien.

Prijs: gratis

Waar en wanneer: zondag 13 oktober in de De Kollebloem (Oost-Vlaanderen) en De Natlandhoeve (Limburg), en zondag 20 oktober in De Zaaier (West-Vlaanderen) en De Akelei (Antwerpen). Telkens van 14:00 tot 17:00.

Meer info: www.toekomstzaaien.be

Lees nog artikels met volgende tags

graan, biologisch, zaad, zaaien
Aangemaakt op 14:17 26/09/2013 Laatst aangepast op 17:39 29/10/2013