Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Tip: Nacht van de Geschiedenis - 21 boerderijbezoeken

Beeld: Centrum Agrarische Geschiedenis CAG, uit Het Vlaamse platteland in de fifties

 

Dinsdagavond 24 maart 2015 kan je verspreid over Vlaanderen terecht voor historische verhalen, getuigenissen en beelden over landbouw en visserij. Twee sectoren die de ontwikkeling en het uitzicht van ons land sterk beïnvloed hebben, en daarom verkozen werden tot thema van de 13de Nacht van de Geschiedenis. Enkele honderden vrijwilligers van Davidsfonds staken de koppen bijeen en boksten een programma in elkaar met maar liefst 230 activiteiten. 230, da ’s veel. Te veel om hier integraal te vermelden. Daarom maakten wij een selectie, met als prioriteit dat we zelf willen zien, proeven en ruiken waar het om gaat. Het resultaat is een lijst van 21 boerderijbezoeken, hier opgesomd per provincie.

Het volledige programma kan je downloaden op www.davidsfonds.be/nacht.

Limburg (3)
Antwerpen (6)
Vlaams-Brabant (2)
Oost-Vlaanderen (6)
West-Vlaanderen (4)


Limburg (3)

 • Melkveebedrijf Hoeve Hillen-Plessers, Oude Postbaan 20A, 3530 Helchteren, 18:30: Ontdek het moderne melkveebedrijf van Johan en Ria, waar koeien melk produceren voor onder andere Actimel van Danone. Aansluitend zijn er lezingen over landbouw in België en Europa.
   
 • Fruitbedrijf Dewael, verzamelen in Hof van Sprolant, Broekomstraat z/n, 3840 Borgloon, 20:00: Enkele leden van Davidsfonds Borgloon brengen in Hof van Sprolant het verhaal van de landbouw in Borgloon van 1850 tot 1950. Daarna bezoek je fruitbedrijf Derwael, een familiebedrijf dat vooral hard fruit teelt. Tijdens de rondleiding ontdek je alle facetten van de fruitproductie, en daarna geniet je van een fruitige receptie.
   
 • Melkveebedrijf Maes, Winnerstraat 86, 3941 Eksel, 18:30 (of verzamelen aan Marktplein Leopoldsburg om te carpoolen om 18:00): Breng een bezoek aan het moderne melkveebedrijf van Stefan en Eliane Maes, waar zo’n 400 koeien elk jaar enkele miljoenen liter melk produceren. Ontdek hoe de moderne technologie de landbouwers helpt om de koeien te voeden, te melken en hun mest te verwerken.
 
seizoensarbeid-tris.png
Beeld: KADOC KU Leuven – www.HetVirtueleLand.be, Centrum Agrarische Geschiedenis
 

Antwerpen (6)

 • De Lindehoeve, Schriek 152, 2180 Ekeren, 19:00: Bezoek de oudste bedrijvige boerderij in Ekeren. Vader en zoon vertellen over de geschiedenis van de boerderij en de evolutie van het landbouwbedrijf tijdens de laatste eeuw.
   
 • Akkerbouwbedrijf Agra Van Elven, Eindhoutsesteenweg 422431 Veerle, 20:00: Bezoek het akkerbouwbedrijf van Stefaan en Nele Van Elven, dat Stefaans ouders in het begin van de jaren ’80 hebben opgericht. Aanschouw met eigen ogen hoe ze aardappelen, ajuinen en wortelen telen, verwerken en verpakken.
   
 • De Hooibeekhoeve, Hooibeeksedijk 1,2440 Geel, 20:00: Ontdek de geschiedenis van de Hooibeekhoeve, het melkveebedrijf en praktijk- en voorlichtingscentrum voor duurzame melkveehouderij van de provincie Antwerpen.
   
 • Aspergeteler Paul Vercammen, Spreet 11, 2500 Lier, 19:30: Laat je rondleiden op de aspergekwekerij van Paul Vercammen, een van de vijf Vlaamse bedrijven die asperges in serres kweekt.
   
 • Gasthuishoeve Herman Moons, Lintsesteenweg 697, 2540 Hove, 19:30: Herman Moons, melkveehouder op de Gasthuishoeve, neemt je mee op sleeptouw door zijn melkveebedrijf.
   
 • Melkveebedrijf Van Gastel-Wijnants, Brasschaatbaan 39, 2960 Brecht – Overbroek, 20:00: Ontdek tijdens een rondleiding de geschiedenis van het melkveebedrijf van de familie Van Gastel, een familiebedrijf waar in het prille begin nog veel artisanaal geproduceerd werd. Ondertussen heeft de familie zich ontpopt tot bedrijfsleiders van een modern melkveebedrijf.
 
haver-oogsten-tris-Stad-Sint-Truiden-CAG.png
Beeld: Stad Sint-Truiden, www.HetVirtueleLand.be, Centrum Agragische Geschiedenis
 

Vlaams-Brabant (2)

 • Akkerbouwbedrijf Hof te Kattem, Monnikbosstraat 5, 1761 Borchtlombeek, 19:00: Vader en zoon Erik en Pieter Van Wilderode nodigen je uit op hun hoeve Hof te Kattem. Ze leiden je rond op hun bedrijf en vertellen hoe het gegroeid is.
   
 • Grondwitloofbedrijf Van Haesendonck, Van Asschevoetweg 10, 1982 Weerde, 19:30: De vierde generatie van boerenfamilie Van Haesendonck leidt je rond op de boerderij en toont je hoe grondwitloof geteeld wordt. Tegelijkertijd vertelt Frans Croon, secretaris van de vzw Brussels grondwitloof, over de geschiedenis van de witloofteelt in de streek.
 
witloof-tris-_CAG.png
Beeld: www.HetVirtueleLand - Centrum Agrarische Geschiedenis
 

Oost-Vlaanderen (6)

 • Melkveebedrijf Apers-Mertens, verzamelen aan Polyzaal, Pastoor Verwilghenplein, 9120 Haasdonk, 19:00: Stap in de huifkar en ga mee op bezoek naar het melkveebedrijf van Koen Apers en zijn vrouw Lieve Mertens, een vooruitstrevend bedrijf dat zelf groene energie produceert en net een nieuwe serrestal en melkrobot heeft geïnstalleerd.
   
 • Varkensbedrijf L.V. Van Eynde-Van Raemdonck, Arendstraat 8, 9190 Stekene, 20:00: Trek je rubberlaarzen aan en laat je rondleiden op een moderne, gesloten varkenskwekerij.
   
 • Ons Dagelijks Groen, Kammenkouterstraat 80, 9310 Meldert, 19:30: Bezoek het landbouwbedrijf Ons Dagelijks Groen, een gemengd bedrijf met zorgboerderij en prei als hoofdteelt. Sonja en Luc leiden je rond op de boerderij en laten je proeven van hun (prei)producten.
   
 • Melkveebedrijf De Dyn, Rijstraat 193, 9400 Denderwindeke, 20:00: Eigenaar Chris De Dyn en Robrecht Vanden Broeck leiden je rond op het melkveebedrijf De Dyn, dat is uitgerust met een moderne melkstal met robot.
   
 • Melkveebedrijf en verwerkend bedrijf, verzamelen aan Zaal De Wante, Essestraat 1, 9688 Schorisse, 19:00: Op bezoek op 2 landbouwbedrijven, een melkveebedrijf en een verwerkend bedrijf. De eigenaars leiden je rond.
   
 • Historische hoeves en modern landbouwbedrijf, verzamelen aan Feestzaal Molenhuis, Molenstraat 44, 9700 Oudenaarde, 18:45: Bezoek op één avond historische hoeves en een modern landbouwbedrijf en ondervind zelf wat de verschillen zijn.
 
melkmeisje-tris.png
Beeld: Académie Royale de Belgique, collectie Gemeentekrediet - www.HetVirtueleLand.be, Centrum Agrarische Geschiedenis
 

West-Vlaanderen (4)

 • De Damse Knotwilgenhoeve, Weststraat 31, 8340 Moerkerke, 20:00: Landbouwer Geert Van Damme leidt je rond op zijn melkvee- en akkerbouwbedrijf. De avond wordt afgesloten met een blokje kaas en een glaasje bier.
   
 • Melk- en zuivelbedrijf Baliehof, Gistelsteenweg 577, 8490 Jabbeke, 19:00: Kaasboeren Luc en Krista leiden je rond op hun boerderij en geven je uitleg over het kaasmaken en de kaasrijping. Daarna geniet je van een rijk gevulde artisanale kaasplank en een glaasje wijn.
   
 • Stadsboerderij Kortrijk, Watermolenstraat 69, 8500 Kortrijk, 19:30: De Stadsboerderij is een nieuw initiatief in Kortrijk. Het verbindt boer en burger, stad en platteland door een faire afzetmarkt te creëren voor biologische en duurzame landbouwproducten. Leer het project kennen tijdens een rondleiding.
   
 • Hoeve Zuid-Bellegoed, Rijselseweg 85, 8900 Ieper, 20:00: Laat je rondleiden op hoeve Zuid-Bellegoed, waar melkvee en akkerbouw centraal staan, en proef van enkele producten. 
 
Veel plezier dinsdag!

Lees nog artikels met volgende tags

tip, boerderijbezoek, nacht van de geschiedenis
Aangemaakt op 10:11 13/03/2015 Laatst aangepast op 12:34 24/03/2015