@livewireStyle
header.home link

Tip: meer doen met preigroen

Wij Veldverkenners, wij houden van kleur in ons leven. En dus ook van preigroen in de keuken. Helaas belandt dat groene loof al te vaak in de vuilbak of (al iets aanvaardbaarder ;-)) op de composthoop. Maar waarom eigenlijk? In de groene bladeren zitten net de meeste mineralen en vitaminen. Daarom: 3 tips voor preigroen op ons bord.
28 november 2014  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 16:22
Lees meer over:
Beeld: Adelina W. - Flickr

 

Wij Veldverkenners, wij houden van kleur in ons leven. En dus ook van preigroen in de keuken. Helaas belandt dat groene loof al te vaak in de vuilbak of (al iets aanvaardbaarder ;-)) op de composthoop. Maar waarom eigenlijk? In de groene bladeren zitten net de meeste mineralen en vitaminen. Daarom: 3 tips voor meer preigroen op ons bord.

 

1. Begin bij het begin

De prei die je in de winkel koopt, heeft vaak al een groot deel van zijn groene haardos verloren tijdens een eerste knipbeurt vlak na het rooien (=oogsten). Zonder wilde haren is de prei immers makkelijker op te bergen in kisten om naar de veiling en winkel te brengen, én past hij beter in de koelkast. Tja…

Als je wil bijdragen aan de doorbraak van preigroen in de keuken, let je er dus best al in de winkel op dat je een exemplaar koopt met nog zo veel mogelijk groene bladeren. In de korteketenverkoop zal die zoektocht het meest succesvol zijn. Verkooppunten in jouw buurt kan je makkelijk vinden op de website Rechtvanbijdeboer.be.

Haal je jouw prei uit de tuin? Nog beter! Dan kan je er persoonlijk op toezien dat er geen groene blaadjes verloren gaan ;-). En zit je er toch mee verveeld dat die lange preistengel niet helemaal in je koelkast past? Snij de groene bladeren er dan af en bind ze samen of vries ze (al dan niet fijngesnipperd) in. Probleem opgelost!

 

preigroen veld.jpg

 

2. Meer dan soep

“Bewaar het preigroen voor in de soep”, goeie tip maar wel een beetje inspiratieloos. Preigroen is te veelzijdig om naar de soepketel verbannen te worden. Daarenboven zijn de binnenste bladeren van dat groene loof zeker even mals als het wit van de prei, en kunnen ze zonder problemen samen verwerkt worden. Gewoon puur, gestoofd met wat zout en peper of fijn gesneden in de wok, een quiche of pastaschotel zoals deze ovenschotel met prei en tagliatelle op Lekkervanbijons.be. Alles kan, en alles mag!

Toegegeven, de buitenste groene bladeren zijn iets stugger, maar ze bevatten wel een bom van smaak. Uitermate geschikt dus voor de meer experimentele keuken vol mousses, crèmes en schuimpjes. Laat je fantasie de vrije loop. Wij zetten je alvast op weg met deze coulis van preigroen met zeeduivel. Of hoe je ‘afval’ kan hergebruiken om je gasten te imponeren ;-).

Fan van sushi? Probeer dan ook zeker eens om huisgemaakte sushirolletjes te maken waarbij je het zeewiervel vervangt door linten preigroen. Snij hiervoor de buitenbladeren in lange, brede repen, blancheer ze ongeveer tien minuten en spoel ze direct af onder koud water. Smeer op elke reep een beetje mierikswortelpasta en lepel er een schep sushirijst op. Leg er tot slot een stukje van je favoriete rauwe of gerookte vis op en rol op.

 

3. Lang leve de verbeelding

Een innovatieve preiteler uit Meldert gaat zelfs nog een stapje verder. Hij recycleert een deel van zijn restgroen tot preipoeder, en verwerkt dat in preikaas, -brood, -likeur en zelfs -pralines. Al dat lekkers kan je kopen in de hoevewinkel van “Ons Dagelijks Groen” - what’s in a name? ;-). Meer info vind je op hun website www.odgroen.be.

Nog veel meer innovatieve mogelijkheden voor preigroen kan je lezen in ons nieuwste boekje “Van Anorak tot Zonnecrème”. Lees het online of vraag een (gratis!) exemplaar aan via info@veldverkenners.be. 

Gerelateerde artikels