Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Tip: maak je eigen dierentuin

Yes, tijdens het laatste weekend van juni kan je weer gaan gluren bij de buren! Maar liefst 214 tuiniers zetten hun tuinpoortje open tijdens het Open Tuinenweekend. Romantisch, wild, modern, kleinschalig of uitgestrekt; er is voor elk wat wils. Dit jaar hebben alle deelnemende tuiniers één ding gemeen: ze hebben aandacht voor natuur in hun tuin.
 
Geef toe, wat is er leuker dan een tuin die zichzelf in evenwicht houdt, zonder dat je moet tussenkomen met gewasbeschermingsmiddelen? Beestjes en insecten kunnen soms frustrerend zijn, maar ze kunnen ook heel wat goeds doen voor de groei en bloei van je tuin. Jammer genoeg is het niet altijd makkelijk om de nuttige diertjes aan te trekken en de ongenodigde gasten weg te houden. Wij zetten 3 dieren op een rij waarvan je misschien nog niet wist dat je ze graag in de tuin wilt hebben. Kom binnen!
 
 
1.      Het lieveheersbeestje
 
Je denkt misschien dat dit rode insect geen vlieg kwaad zou doen, maar voor bladluizen zijn het echte moordmachines. Een volwassen lieveheersbeestje eet maar liefst 3.000 bladluizen per maand.
 
Wat kan je doen?

 • Tijdens de winter schuilen lieveheersbeestjes graag in losse bladeren en stengels. Laat je tuin dus gerust wat rommeliger worden.
   
 • Ze zijn verzot op brandnetels, meidoorn, linde en hazelaar.
   
 • Hoe meer boeiende planten, stuifmeel en nectar het lieveheersbeestje kan vinden, hoe liever hij in je tuin zal wonen.
 
 
2.      De egel
 
Een schattig neusje, twinkelende kraaloogjes en duizenden stekels: een egel is een plezier om naar te kijken. Hij onderhoudt met plezier je tuin door kevers, slakken, rupsen en afval op te eten.
 
Wat kan je doen?
 
 • Ruim je composthoop niet op zonder te controleren of er een egel in slaapt.
   
 • Kies voor een natuurlijke afsluiting, zoals een haag, tussen jouw tuin en die van de buren. Heb je toch een volledig gesloten tuin, maak dan een egelpoort.
   
 • Het zal je misschien verbazen, maar egels zijn goede zwemmers. Zorg er echter voor dat ze via een plankje of lichte helling makkelijk weer uit de vijver geraken, want anders kunnen ze verdrinken.
 
 
3.      De vleermuis
 
Last van muggen wanneer je ’s avonds rustig op het terras zit? De vleermuis lost het graag voor je op. Dit zoogdier verorbert elke nacht zo’n 3.000 muggen en veroorzaakt weinig of geen overlast. Bovendien zijn hun keutels prima meststof voor de tuin.
 
Wat kan je doen?
 
 • Hang een vleermuisnestkastje op een rustige plek in de tuin. De kast moet minstens 3 meter hoog hangen en de ingang mag niet versperd worden door takken of bladeren. Hang de voorzijde naar de zonnekant, zodat de vleermuis zo veel mogelijk van de warmte kan genieten.
   
 • Kies voor veel en uiteenlopende soorten bloemen en planten in je tuin, en ga bij voorkeur voor inheemse soorten. Deze trekken meer insecten aan en zorgen dus voor meer eten voor de vleermuis.

 

 

Open Tuinen: waar naartoe?

Benieuwd hoe de deelnemers aan Open Tuinen de natuur binnenlaten in hun tuin? Ga tijdens het weekend van 25 en 26 juni 2016 eens kijken bij enkele van de 214 bijzondere en inspirerende tuinen die hun deuren openzetten voor het grote publiek. Alle praktische info en een overzicht van de deelnemende tuinen vind je in de tuingids 'Open tuinen 2016' en is te koop bij Aveve. Je kan hem ook via deze link bestellen.

Meer info over Open tuinen vind je hier.

 

 

Bron: Natuurpunt

Aangemaakt op 11:25 23/06/2016 Laatst aangepast op 16:01 18/07/2016