Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Tip: KRACHTVOER (+ de helden van het echte eten)

Beeld: knallgrün - photocase.com

 

DE Studio in Antwerpen is zondag 18 oktober de place to be voor alle foodies in Vlaanderen (en Nederland). De derde editie van KRACHTVOER vindt er plaats, het jaarlijks terugkerend foodfestival georganiseerd door de dames achter blog en creatief bureau Alle Dagen Honger. Het recept? Echt eten (oftewel vers en puur), bereid door echte producenten (oftewel ambachtslui) met een echt verhaal (oftewel zonder PR-bureau), en voldoende van wat de dames zelf hersenvoer noemen: documentaires, voorstellingen, lezingen en een talkshow – allemaal over het varken

Want na de thema’s Grond (#1) en Schaarste en Overvloed (#2) staat dit keer het varken centraal. De organisatoren verklaren hun keuze zo: “Schattig roze big, goedkoop stukje vlees, onderdeel van je lippenstift, alleseter en onrein dier: het varken heeft talent voor multi-tasken.” KRACHTVOER #3 is daarom “een ode aan de schizofrenie van het varken”. Klinkt goed.

Tekenen present: varkensboeren, designers, chefs, kunstenaars, wetenschappers, slagers en journalisten. Zij zullen een dag lang alle facetten van het varken belichten, in workshops en proeverijen, stalbezoeken, lezingen, enzovoort. Wie durft kan een bezoek brengen aan de live slagerij* met Filip Rondou, een slager uit Leuven die tijdens KRACHTVOER voor de ogen van het publiek een varken zal uitbenen en versnijden.

Wie zijn varkens liever levend ontmoet, hoeft niet te vrezen: ook voor jou valt er voldoende te beleven. Je kan bijvoorbeeld deelnemen aan de Varkenstour langs twee varkensbedrijven of de lezing bijwonen van Four Guy and a Pig, over het zelf houden van varkens (how to). Een overzicht van alle activiteiten vind je hier.

 

Prijs: een dagpas kost je 10 euro (5 euro voor kinderen tot 12 jaar), een ticket voor de Varkenstour 15 euro, het diner (3 gangen) 30 euro

Adres: DE Studio, Maarschalk Gérardstraat 4, 2000 Antwerpen, meer info over de bereikbaarheid (en parkeren) vind je hier.

Meer info: www.krachtvoer.be

 

 

De helden van het echte eten

 

de-helden-van-het-echte-eten-tris.jpg

Beeld: boekcover

 

Behalve met de organisatie van KRACHTVOER #2 en #3 hebben de dames van Alle Dagen Honger zich het laatste jaar beziggehouden met het schrijven en uitbrengen van een boek. In De helden van het echte eten laten ze 22 food artisans aan het woord: een paar boeren en tuinders, twee charcutiers, een botermaakster, kaasrijper, molenaar, enzovoort.

Allemaal leggen zij uit waarom ze kiezen voor kleinschaligheid en ambacht in tijden van grootschaligheid en automatisatie. Dit alles geïllustreerd met mooie beelden, en aangevuld met toepasselijke recepten en korte interviews met een expert. Vragen die de experts voorgelegd krijgen, zijn bijvoorbeeld: ‘hoe gaan we om met de dood achter het vlees op ons bord?’, ‘Hoe duurzaam is onze Noordzeevis?’ en ‘Wat is het verschil tussen graan van vijftig jaar geleden en graan van nu?’.

Met andere woorden: een onmisbaar boek voor wie geen genoegen neemt aan reclameboodschappen om zijn boodschappenkeuzes te maken, en wie écht wil weten wat hij eet, hoe het gemaakt wordt en wie het maakt. Niets wordt verbloemd (zo krijg je ook* in het boek een slager aan het werk te zien), en gelukkig maar. Een aanrader.

De helden van het echte eten is te koop via uitgeverij Luster voor 29,95 euro.

 

pagina-helden-van-het-echte-eten-tris.jpg

Beeld: pagina uit het boek 

 

 

Win een exemplaar

Veldverkenners geeft een exemplaar van dit mooie boek weg. Het enige wat je moet doen, is onze wedstrijdvraag en schiftingsvraag beantwoorden voor 1 december. Wij bezorgen het boek aan de winnaar op tijd voor Kerst. Succes! 

Aangemaakt op 13:06 15/10/2015 Laatst aangepast op 12:43 26/10/2015