@livewireStyle
header.home link

Tip: konijn als gezond alternatief op de barbecue

Bij konijn denken we meteen aan winterse stoofpotten, maar dat is onterecht. Want konijn is ook lekker in lichtere, zomerse gerechten en op de barbecue.
19 juli 2013  – Laatste update 4 april 2020 16:21
Lees meer over:

Bij konijn denken we meteen aan winterse stoofpotten, maar dat is onterecht. Want konijn is ook lekker in lichtere, zomerse gerechten en op de barbecue. Het behoort bovendien tot de magere vleessoorten en bevat een gezondere vetzuursamenstelling. Sinds vorig jaar wordt ten slotte hard gewerkt aan de diervriendelijkheid van de konijnenhouderij in ons land.

 

In een hedendaagse, gezondere keuken
Konijn is op veel verschillende manieren klaar te maken en past daardoor in elk seizoen. Je kan het stomen, wokken, grillen, roosteren (BBQ), verwerken in een eenpansgerecht of tajine, traditioneel Vlaams (met krieken, pruimen of speculoos) of mediterraans gekruid, warm of koud. Het vlees is mals, fijn van smaak en relatief mager. Een portie van 100 gram levert zo’n 150 kcal aan en bevat gemiddeld 8 gram vet. Ter vergelijking: 100 gram barbecueworst levert ongeveer het dubbele aantal kcal op en bevat 3 keer zoveel vet. Bovendien is konijn een bron van ijzer en kwaliteitseiwitten, bestaat het vetgehalte voor bijna 2/3de uit (cholesterolvriendelijke) onverzadigde vetzuren, en bevat het procentueel meer hartvriendelijke omega3-vetzuren dan andere vleessoorten. Dit heeft te maken met het type voeding dat de konijnen zelf krijgen: voornamelijk luzerne en lijnzaad. Konijn is dus een lijn- en hartvriendelijke keuze voor het volgende BBQ-feestje. Daarenboven is het licht verteerbaar, mals en sappig. Het wordt dus niet snel taai tijdens het bereiden.

 

Aankooptips
Let tijdens het kopen van konijn goed op de afkomst en het type vlees (tam of wild). Konijn uit België is doorgaans diervriendelijker gekweekt dan buitenlands konijn, en tam konijn smaakt anders dan wild konijn. Tam konijn moet een forse, brede rug hebben en lichtroze zijn van kleur. Je kan het natuurlijk ook in panklare porties kopen: bouten, rug, schouders, filets, medaillons. De rug en schouders zijn doorgaans iets vetter, de bouten zijn het magerst. Wild konijn is iets kleiner, het vlees is lichter van kleur en ook iets droger. Hierdoor moet het omwikkeld worden met lapjes vet spek tijdens het bakken, wat het allemaal iets minder lijnvriendelijk maakt.

 

Naar een meer diervriendelijke huisvesting
Slechts 20 procent van het konijn dat je vindt in de supermarkt is momenteel van Belgische origine – de rest wordt ingevoerd uit vooral China, Frankrijk en Spanje – en dat terwijl de Belgische konijnenhouderij zich vorig jaar heeft geëngageerd tot extra inspanningen op het vlak van diervriendelijkheid. De landbouworganisaties werkten samen met GAIA en de Raad voor Dierenwelzijn een stappenplan uit om kooisystemen te vervangen door parksystemen. Vanaf 2016 moeten alle konijnen in ons land in zo’n diervriendelijker systeem gehuisvest worden. Dat betekent dat ze meer ruimte krijgen (2 m² per groep), schuilhoekjes en hoogteplatforms, hout, stro, hooi of ander materiaal om op te knagen, en een bodem van kunststofroosters of comfortmatjes in plaats van draadgaas.

Dit verhoogt de kostprijs voor de konijnenhouders evenwel met 15 procent, wat hen kwetsbaarder maakt voor concurrentie door minder diervriendelijk en dus goedkoper buitenlands vlees. Bovendien kreunt de sector al een tijdje onder de hoge voederkosten, waardoor konijnenhouders amper break even werken. Gelukkig voor hen heeft Lidl onlangs beslist alleen nog konijn uit parksystemen te verkopen, en zijn Delhaize en Colruyt hetzelfde van plan vanaf 2014 of 2015. Maar wanneer je dus in de supermarkt ziet dat Belgisch konijn duurder is dan buitenlands konijn, dan weet je waarom.

 

Recepten
Originele recepten met konijn vind je op www.konijn.be.

 

marinade_van_konijn-tris.jpg

 

Beeld: Lekkervanbijons.be

 

Meer info: www.lekkervanbijons.be, www.konijn.be

Gerelateerde artikels