Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Tip: hoe krom stilaan het nieuwe recht wordt

Beeld: Defective Carrots door Tim Smyth

 

Alweer een leuk initiatief opgemerkt net over de grens: Kromkommer, oftewel de Krommunity van de gekke groente helden.

Kromkommer is een initiatief van drie Nederlandse vrouwen die niet begrijpen dat zo veel groenten en fruit worden weggesmeten omdat ze een gekke vorm hebben of een minder mooie kleur. Volgens hun bronnen (Wageningen Universiteit) wordt 5 tot 10 procent van alle groenten en fruit in Nederland om die reden verspild. En dat vinden zij behoorlijk krom.

Om tegengewicht te geven aan de massale verspilling, zetten ze de Krommunity op. Die Krommunity organiseert allerlei acties die gekke en kromme groenten terug op het bord van de consumenten moeten krijgen. Zo organiseerden ze laatst nog een guerrilla-actie in Rotterdam, zetten ze een #kroulette op waarbij leden van de Krommunity om de beurt een week voor een tomatenplantje (met aaibare naam, bv #doutzen of #maxima) zorgden, stimuleren en promoten ze supermarkten en restaurants die gekke vruchten in hun assortiment (willen) opnemen en zijn ze volop bezig aan de ontwikkeling van een eigen productlijn: mosterd, ketchup, confituur, gazpacho en binnenkort soep.

kromkommer-tris.jpg

 

Het idee om groenten of fruit die niet voldoen aan ons schoonheidsideaal te verwerken tot confituur of soep is niet nieuw - in België zijn er voldoende hoeveverwerkers die hun overschotjes verwerken in desserten of andere gemakkelijk te bewaren gerechten – maar de manier waarop het concept hier ‘verpakt’ en aan de man gebracht wordt, is echt een pluim waard. Dat het werkt zie je bovendien aan het resultaat van de crowdfuningcampagne waarmee ze hun soeplijn willen financieren: in nog geen maand tijd hebben de dames al 75 procent (18.840 euro) van het beoogde budget bijeengesprokkeld. Goed bezig, zeggen wij dan! Maar oordeel vooral zelf, door een kijkje te nemen op www.kromkommer.com – misschien inspireert het je wel om zelf met gekke groenten aan de slag te gaan ;).  

Lees nog artikels met volgende tags

tip, groenten, fruit, voedselverspilling
Aangemaakt op 17:24 05/02/2014 Laatst aangepast op 10:38 21/03/2014