Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Tip: het Grote Vogel(tel)weekend

Beeld: Natuurpunt vzw

 

Op 1 en 2 februari organiseert Natuurpunt alweer het Grote Vogelweekend. Iedereen met een hart voor vogels wordt opgeroepen dat weekend de vogels in/op zijn/haar tuin/koertje/balkon te tellen. Ook als je merkt dat je dit jaar niet veel gevederde tuinbezoekers hebt, is het belangrijk dat je meedoet! Zo kan de organisatie trends in aantallen en de verspreiding van tuinvogels onderzoeken op grote schaal.

 

Hoe deelnemen?

  • Bereid jezelf en de vogels voor, door ze enkele dagen op voorhand al op een vaste plek met extra voeder naar je tuin te lokken. Bekijk ook de foto’s van de verschillende soorten op www.vogelweekend.be, zodat je ze gemakkelijk kan herkennen.
  • Maak op 1 of 2 februari minstens een half uurtje tijd vrij om de vogels in je tuin te bewonderen en te tellen. Noteer per soort het hoogste aantal dat je tegelijkertijd ziet. Tel de aantallen van verschillende tijdstippen niet bij elkaar op, want zo loop je het risico dat je vogels dubbel telt. Tel ook geen vogels mee die alleen maar voorbij vliegen. 
 
Vogeltelweekend 2013
 
Aan het vorige Vogeltelweekend namen 14.000 Vlamingen deel. Samen telden zij 518.000 vogels. Gemiddeld waren dat 37 vogels per tuin en 10 verschillende soorten per tuin. De vink was opnieuw de absolute tuinkampioen: hij werd 69.479 keer gespot. Op de tweede en derde plaats stonden respectievelijk de huismus (49.067) en de koolmees (56.764). sinds de eerste telling in 2000 is het aantal houtduiven en kauwen in onze tuinen sterk toegenomen. De ringmus wordt dan weer opvallend minder gespot.
 

Extra tips

  • Tijdens het Grote Vogelweekend organiseert Natuurpunt in heel Vlaanderen tal van vogelactiviteiten, zoals een alternatieve vogelmarkt, cursussen nestkasten pimpen, tuinadvies, enzovoort. Klik hier voor een overzicht van de activiteiten. 
  • Natuurpunt verzamelde voor de gelegenheid voedertips. Zelfs tijdens zachte winters zoals dit jaar is het belangrijk om de vogels in je tuin wat bij te voederen. Als de winterprik dan toch ineens doorbreekt, weten ze tenminste waar ze naartoe kunnen voor wat extra energie. Alle voedertips vind je hier.  

Lees nog artikels met volgende tags

tip, vogel, natuur, tuin
Aangemaakt op 11:36 31/01/2014 Laatst aangepast op 11:36 31/01/2014