Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Tip: gratis kookboek bij aankoop van pladijs in september

Visliefhebbers, opgelet! In de maand september krijgt u bij aankoop van een portie pladijs – Vis van het Jaar – van uw vishandelaar een gratis receptenboek. Het boek ‘Pladijs, vers gevangen, seizoensgebonden, van bij ons’ werd ontwikkeld door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) in samenwerking met NorthSeaChefs, een team van achttien chefs uit ons land die het eten van duurzame vis, onbekende vissoorten en bijvangst willen promoten.

Pladijs werd dit jaar opnieuw verkozen tot Vis van het Jaar. Jaarlijks wordt ongeveer 5.000 tot 6.000 ton van die vis aangevoerd in de Vlaamse veilingen, en dat met een piek in september. Daarom werd 2 september uitgeroepen tot Dag van de Pladijs en werd de actie met het receptenboek opgezet.

Vlaamse vissers trekken er vooral op uit in de Noordzee en het Engels Kanaal om pladijs te vangen, omdat de populatie het daar erg goed doet. Bovendien wordt pladijs hoofdzakelijk van juni tot oktober aangevoerd, wanneer het bestand sterk genoeg is om zich te herstellen. In de paaiperiode tijdens de eerste maanden van het jaar, wanneer de vis het kwetsbaarst is, wordt de vangst op pladijs vermeden.

Meer weten over pladijs en waarom het een ‘duurzame’ vissoort is? Dat lees je hier.

Lees nog artikels met volgende tags

vis, Vis van het Jaar, pladijs, NorthSeaChefs, VLAM, kookboek
Aangemaakt op 11:33 03/09/2013 Laatst aangepast op 11:28 24/09/2013