Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Tip: film in het bos

Beeld: Jason Bussch

 

Popcorn en een drankje? Jep! Film? In orde! Sofa? Euh, neen dat niet. Tijdens de Film in het Bostournee heb je immers genoeg aan een kussen onder je poep en een dekentje om je warm te houden. Voor Veldverkenners die wel een leuke film waarderen maar niet willen inboeten aan frisse lucht, is dit initiatief van BOS+ het ideale compromis. Ontdek hieronder de data, de locaties per provincie en het filmaanbod. Voor wie liever zijn eigen openluchtbioscoop maakt, hebben we ook nog enkele tips bij elkaar gezocht.

 

Het aanbod

BOS+ selecteerde zeven animatiefilms die zowel jong en oud zullen entertainen. Bovendien passen de films volledig in het concept van Film in het Bos, omdat ze allemaal op subtiele wijze het belang van bos en natuur onderstrepen. Geen paniek, de moraal van het verhaal zit bij elke film goed verpakt in spannende avonturen en grappige personages ;-).

De zeven films op een rijtje:

 • Frozen
 • Rio 1
 • The Lorax
 • Rango
 • The Croods
 • Epic
 • Brendan and the secret of Kells
 

Waar het te doen is


Vlaams Brabant:

 • Herent: Bos Mollekensberg
  do 28/8/2014, deuren om 20:00, voorstelling om 21:00, gratis
  Film: Rio
 • Dworp: Provinciaal verblijfscentrum Hanenbos
  za 20/9/2014, deuren om 19:00, voorstelling om 20:00
  Film: Frozen

 

West-Vlaanderen:

 • Lendelede: Patrijzenbos, Kuurnsestraat
  vrij 05/9/2014, deuren om 19:30, voorstelling om 20:30
  Film: The Croods
   
 • Roeselare: Speelbos Bergmolenbos, Oude Maria’s Lindestraat
  vrij 29/8/2014, deuren om 19:30, voorstelling om 21:00
  Film: The Croods

 

Oost-Vlaanderen:

 • Gontrode: Geraardsbergsesteenweg 267
  za 23/8/2014, deuren om 20:00, voorstelling om 21:00
  Film: Brendan en het geheim van Kells
   
 • Sint-Lievens-Houtem: NEC De Pastorie, Halleweg 15
  za 06/9/2014, deuren om 19:30, voorstelling om 20:30
  Film: Frozen

 

Antwerpen

 • Mechelen: Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark, Ridder Dessainlaan 65
  za 16/8/2014, deuren om 20:30, voorstelling om 21:00
  Film: The Croods
   
 • Kasterlee: Geraardsbergsesteenweg 267
  vrij 22/8/2014, deuren om 20:00, voorstelling om 21:00
  Film: Rio

 

Limburg

 • Opoeteren: Zavelbos, Kattebeekstraat 1
  woe 06/8/2014, deuren om 21:00, voorstelling om 21:30
  Film: Epic
   
 • Overpelt: Heesakkerpark, Breugelweg (bij regen CC Palethe)
  za 30/8/2014, deuren om 20:00, voorstelling om 21:00
  Film: De Lorax

 

Praktisch

Inschrijven is steeds verplicht. Voor de voorstellingen in Mechelen, Nijlen en Kasterlee kan je inschijven via Terranova. Voor de voorstelling in Roeselare via ’t West-Vlaamse Hart. Alle andere voorstellingen kan je reserveren via BOS+.

Alle voorstellingen kosten 4 euro voor volwassenen en 2 euro voor kinderen onder de twee jaar. Leden van de Gezinsbond betalen de helft, leden van BOS+ kunnen gratis gaan kijken.

Alle voorstellingen zijn in het Nederlands.

Op elke locatie is de parkeerruimte beperkt, dus is de fiets of te voet komen een betere optie.

 

Doe-het-zelf-bioscoop

Komt geen enkele voorstelling je echt goed uit? Dan kan je gewoon zelf een openluchtvoorstelling organiseren wanneer jij dat wil. Wij geven je alvast enkele tips om ervoor te zorgen dat je bioscoopbezoekers tevreden huiswaarts keren:

 

 • Eerst de technische noodzakelijkheden: een projectiescherm en beamer. Die kan je huren bij een verhuurfirma, of je kan een beetje rondvragen bij vrienden en familie. Een scherm kan je ook zelf maken van een dik wit laken of een plaat hout die je egaal wit schildert. We hoeven je uiteraard niet te vertellen dat je zeker op voorhand moet testen of alles werkt. Niets zo erg als op het moment suprême te moeten vaststellen dat de beamer niet compatibel is met je laptop of dvd-speler.
   
 • Zorg ook zeker voor een goede geluidsinstallatie. Die hoeft niet van topkwaliteit te zijn, maar je kijkers moeten toch probleemloos kunnen verstaan wat er gezegd wordt. Overdrijf wel niet met het volume, je buren zijn niet noodzakelijk fan van luide ontploffingen of Disneymeezingers. Om klachten te vermijden kan je de buren natuurlijk ook gewoon uitnodigen.
   
 • Kussens en dekens zorgen voor zachte ligplaatsen, maar probeer ook wat stoelen te voorzien. Niet iedereen kan het immers twee uur volhouden op de grond. Originele alternatieven zijn strobalen, boomstronken of lege appelkisten. Leg de dekens en kussen vooraan voor de jongste kijkers, en zet de stoelen of zitbanken achteraan. Vraag ook aan je gasten om dekentjes en kussens mee te brengen, want die kunnen er onmogelijk teveel zijn.

   
pocorn_Joakim Wahlander.jpg
Beeld: Joakim Wahlander

 

 • Popcorn kan uiteraard niet ontbreken. Die kan je trouwens heel makkelijk zelf maken. Verhit in een hoge pan of wok een klein beetje plantaardige olie tot 200 °C. Doe hierin een dun laagje pofmaïs - probeer het niet met maïs die je van het veld bent gaan plukken;-) - en zet er een deksel op. Laat het deksel erop staan tot alle maïs gepoft is en er dus geen lawaai maar uit de pan komt. Als smaakmaker kan je er poedersuiker of zout op strooien.
   
 • Als je toch in de keuken staat, waarom dan ook geen drankjes zelf maken? Meng bijvoorbeeld wat vlierbloesemsiroop met spuitwater voor een frisse limonade met een niet-alledaagse smaak. Een paar blaadjes munt maken het helemaal af. Als het ’s avonds wat kouder begint te worden kan je een pan melk op het vuur zetten om er donkere chocolade in te smelten. Die smakelijke chocolademelk kan dan direct ook enkele verkleumde vingers redden.
   
 • Het oog wil ook wel wat: een beetje versiering hier en daar is altijd welkom. Hang posters op van de film die op het doek zal verschijnen, stal je hapjes en drankjes mooi uit op een kleurrijke tafel en hang lichtjes omhoog die voor een feeëriek effect zorgen eens de duisternis compleet is.
   
 • Tot slot nog een gouden tip: zorg voor bescherming tegen muggen. Als je op een zomeravond nog lang buiten zit, heb je sowieso zoemend gezelschap. Geurkaarsen met citroen zijn perfect: ze houden muggen op een afstand en brengen nog extra sfeer.


 

Lees nog artikels met volgende tags

Film, bos, natuur, uitstap, tip
Aangemaakt op 17:17 04/08/2014 Laatst aangepast op 15:08 29/08/2014