Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Tip: De bloesems zijn er!

De fruitbloesems zijn er dit jaar wat vroeger bij dan gemiddeld. Ideaal getimed voor een mooie uitstap tijdens de paasvakantie, dus. Wij gingen op zoek naar enkele tips.

Elk jaar opnieuw ontstaan in de fruitstreken (Haspengouw, Hageland, Waasland) in april prachtige bloesemzeeën. En die gaan steevast gepaard met tal van activiteiten: picknicktochten tussen de bomen, wandelingen bij valavond tussen de vuurpotten en opendeurdagen op fruitbedrijven met live muziek en pop-up bars.

Hieronder vind je een aantal topactiviteiten. Wil je trouwens precies weten wanneer de eerste kersen-, peren- en appelbloesems verschijnen en wanneer ze in volle bloei zullen staan, check dan zeker eens een Bloesemmeter, zoals die van Sint-Truiden of van Bilzen.

Fietsen tussen de bloesems

  • Tijdens de hele maand april kun je genieten van een prachtige bloesemfietstocht met start en aankomst op het Marktplein in Diepenbeek. De routes zijn verkrijgbaar bij GC De Plak (Servaasplein 14, Diepenbeek), en de gpx-files zijn te downloaden op de pagina van de Bloesemkriebels. Daar vind je trouwens nog tal van andere activiteiten, zoals een bloesemwandeling, een bloesempicknick of de Bloesemkriebels zelf op zondag 28 april. Stippel je liever zelf je route uit? Met de online routeplanner, de Fietskaart Limburg of de app Limburg Fietsparadijs is dat een fluitje van een cent. En wil je een fiets huren, reserveer die dan zeker op voorhand bij een van volgende verhuurpunten.
  • Ook in het Hageland en in het Waasland kun je tussen de bloesems fietsen. Probeer bijvoorbeeld eens de Bloesemlandschapskunstroute (die je langs Hogen, Ransberg, Sint-Margriete-Houtem en Hoegaarden brengt) of de Fruitroute in Sint-Gillis-Waas.

Wandelen tussen de bloesems

Tijdens de bloesemperiode zijn er tal van georganiseerde wandeltochten. Wij pikten er enkele leuke uit:

  • Elke zondag van april laat een gids je in Alden Biesen kennismaken met de bloesems tijdens een geleide wandeling van 4 km. Voor de begeleiding én een glaasje appelsap betaal je 3,5 euro. Locatie: Toeristisch Onthaal Alden Biesen (Kasteelstraat 6, Bilzen).
  • Op woensdag 1 mei kun je in Linter deelnemen aan de 7de editie van Bloesemkunst. Naast een fiets- en autoroute is er ook een wandelroute van 7 km, met kunstenaars die langs het parcours hun werken tentoonstellen en een barbecue als afsluiter. Locatie: Hof Ten Steen (Sint-Truidensesteenweg 207, Linter). Meer info vind je in de brochure.
  • Er zijn ook tal van knooppuntenwandelingen, zoals de Bloesemwandeling (9,5 km) die vertrekt aan Fruitbedrijf Reynaerts in Tienen. Ontdek ook de andere bloesemwandelingen in Vlaams-Brabant.

Terrasje doen tussen de bloesems

Heel wat fruit- en wijnbedrijven trekken tijdens de Bloesemfeesten een pop-up bar op tussen de bloeiende bomen/ranken. Je kan er genieten van een hapje en een drankje, livemuziek en animatie. Bekijk het volledige overzicht voor Limburg.

picknick-bloesem-bis.jpg

Fruitnocturnes tussen de bloesems

Op enkele plaatsen kun je een prachtige avondwandeling meemaken tussen vuurpotten in een boom- of wijngaard:

En heel wat andere activiteiten … tussen de bloesems

Naast al deze activiteiten stellen heel wat fruitbedrijven en wijndomeinen in deze periode ook hun deuren open voor een bezoek of een rondleiding. Bekijk alle locaties in Haspengouw.

Je ziet, we hebben al heel wat tips aangehaald, maar er is nog zo veel meer. Ontdek het volledige aanbod in Haspengouw en in het Hageland.

Veel bloesemfun!

Aangemaakt op 15:07 05/04/2019 Laatst aangepast op 14:14 20/05/2019