@livewireStyle
header.home link

Tip: binnenkijken op de kamelenmelkerij

Ken je @boerburgertweet nog? Een account op Twitter dat elke week beheerd wordt door een andere Belgische of Nederlandse boer(in). En deze week gebeurt dat door een wel erg bijzondere veehouder: een kamelenmelker.
23 november 2016  – Laatste update 4 april 2020 16:22

Ken je @boerburgertweet nog? We hadden het er al eens over in dit artikel. Kort herhalen: @boerburgertweet is een account op Twitter die elke week beheerd wordt door een andere Belgische of Nederlandse boer(in). Zo kan je elke week over het muurtje van een andere boerderij kijken, en de boer in kwestie vragen stellen over zijn manier van werken en zijn product. Deze week is het account in handen van een wel erg bijzondere boerin: een kamelenmelkster.

Kamelenmelkerij Smits uit Berlicum (Noord-Brabant) is vooralsnog de enige kamelenmelkerij in Europa. Het bedrijf telt zo’n 100 dromedarissen (eenbultige kamelen), waarvan een derde gemolken wordt. Net zoals op een gewone melkveehouderij, zijn het gros van de dieren vrouwtjes en worden er regelmatig kalfjes geboren. Nog een gelijkenis: ook kamelen hebben een uier met vier spenen, worden twee keer per dag gemolken (een keer ’s morgens en een keer ’s avonds) en eten voornamelijk gras, hooi en stro. Een groot verschil is dan weer de leeftijd van de dieren: kamelen blijven op de boerderij melk geven tot ze 25 jaar oud zijn, terwijl koeien op een melkveehouderij doorgaans maar 5 tot 6 jaar verblijven. Een kamelenmelker kan met andere woorden opgroeien samen met zijn dieren. Of zoals boerin Dorieke Goodijk het zelf mooi stelt: “de kalfjes van nu kunnen later door onze zoon/dochter gemolken worden”.

 

Drie weetjes die we deze week al opgepikt hebben op @boerburgertweet:

  • Kamelen en dromedarissen zijn neven van elkaar, maar dromedarissen hebben één bult en kamelen hebben er twee. Om verwarring te vermijden (op de buitenlandse markt worden de dieren soms door elkaar gehaald of worden ze allebei kameel genoemd), houden boer en boerin het zelf bij ‘kamelen’.
  • De melk van dromedarissen is echter anders dan die van kamelen. Er worden meer gezondheidseffecten aan toegeschreven. 
  • Kalfjes worden nooit ’s nachts geboren, maar altijd overdag. Iets waarop melkveehouders ongetwijfeld jaloers zijn ;).

 

Kamelenmelk?

Kamelenmelk vormt een interessant alternatief voor mensen die lijden aan lactose-intolerantie, omdat het geen koemelkeiwit bevat. De smaak is iets zouter dan die van koemelk, maar lijkt er verder sterk op. Het is een traditionele drank in de Arabische wereld (kamelen zijn woestijndieren), en is hier dan ook vooral te vinden in Marokkaanse speciaalzaken. Al zou je het ook kunnen verkrijgen bij Albert Heijn, hebben we van horen zeggen. Of bij melkerij Smits in Berlicum dus, ook online. Meer info daarover vind je hier.

Gerelateerde artikels