Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Tip: bessentijd

Beeld: Flandria

 

Veldverkenners, het is het moment. Zacht zomerfruit is nú op zijn best! Zowel qua smaak als qua prijs. Door het zonnige weer van de afgelopen weken is hun suikergehalte dit jaar bovendien optimaal. Puur snoepen en genieten dus, zonder veel poespas.

 

Voorzichtig! 

Typisch zacht of klein zomerfruit ‘van bij ons’ zijn aardbeien, frambozen, bramen, blauwe bes, rode bes, zwarte bes (of cassisbes) en stekelbes (of kruisbes). Ze zijn bijzonder kwetsbaar en daardoor niet gemakkelijk te transporteren. Zelf plukken (bijvoorbeeld in een zelfpluktuin) en meteen opeten is dus ideaal. Heb je daar geen tijd voor? Let er dan op dat de vruchten die je koopt in de supermarkt of op de markt er nog fris en ongeschonden uitzien, en zorg ervoor dat je ze zeker niet plet in je boodschappentas.

 

blauwe-bessen-tris_belorta.jpg

Beeld: Belorta

 

Bewaartips

  • Zacht zomerfruit vers bewaren is moeilijk. Niet alleen omwille van hun grote snoepfactor ;), maar ook omdat ze helemaal niet lang houdbaar zijn. Buiten de koelkast bewaren ze maar één dag, erin tot drie dagen.
  • Wassen doe je pas vlak voor je ze wil opeten, net als het verwijderen van kroontjes en steeltjes. Dit om beurse plekken te vermijden.
  • Invriezen kan perfect! Maar verwacht niet dat je de vruchten nog mooi kan presenteren wanneer je ze uit de diepvries haalt. Ze zijn dan alleen nog geschikt om te verwerken in sauzen, confituren, dranken enzovoort. Tip: besprenkel de vruchten voor het invriezen met citroensap om verkleuring te voorkomen, en bestrooi ze met suiker om verlies aan aroma en smaak te vermijden.
  • Bereidingen met suiker zoals confituur, jam en gelei zijn eveneens een manier om zacht zomerfruit langer te bewaren. Hoe meer suiker je toevoegt, hoe langer de confituur of jam buiten de koelkast houdbaar is en hoe beter de kleur en vorm van de vruchten bewaard blijft. Maar hoe meer suiker, hoe ongezonder natuurlijk. Het is dus zoeken naar een goed evenwicht. Meer info en tips vind je in de brochure ‘Lang leve de oogst’ van Velt.

 

Framboos-tris_Belorta.jpg

Beeld: Belorta

 

Recepten

Wij zijn fan van zacht zomerfruit uit het vuistje. Zonder toevoegingen, gewoon puur natuur. Maar je kan er natuurlijk veel meer kanten mee op. Verwerken in coulis, confituur, smoothies, gebak en desserten of gebruiken als garnituur. Een recept dat ons in het bijzonder doet watertanden is dit voorschrift voor bessensmoothie van mijnflandria.be:

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 500 g verse yoghurt
  • 4 handenvol bessen en zacht fruit (blauwe bessen, rode bessen, bramen, frambozen, aardbeien)
  • 4 el vloeibare honing
  • 1 dl appelsap
  • enkele ijsblokjes

Bereiding:
Gewoon alle ingrediënten samen in de blender en mixen maar!

Meer recepten met aardbeien vind je hier, met bessen hier en frambozen hier.

 

smoothie-tris_flandria.jpg

Beeld: FlandriaBron: Velt, mijnflandria.be, Lekker van bij ons
 

Lees nog artikels met volgende tags

tip, fruit, zomer, aardbei, recept
Aangemaakt op 12:53 24/06/2014 Laatst aangepast op 10:49 18/07/2014