Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Tip: begoniatapijten in Vlaanderen

De Vlaamse begoniatelers staan in voor 55 procent van de wereldproductie van knolbegonia's. In augustus en september laten ze hun bloemen schitteren in bloementapijten op enkele Vlaamse stadspleinen.

De begoniateelt in België is geconcentreerd in de streek rond Gent. Daar vind je een twintigtal familiebedrijven die op een oppervlakte van zo'n 80 ha samen jaarlijks 25 miljoen knollen produceren. Dat komt neer op 55 procent van de wereldproductie. Petje af dus! 95 procent van die knollen wordt geëxporteerd en vooral Japanners zijn er wild van.

Waarom precies een tapijt van begonia's? Eerst en vooral omdat het een Vlaams topproduct is, maar ook omdat deze bloemen zich hier uitstekend toe lenen. Ze zijn groot en komen in heel veel verschillende kleuren voor, wat het tapijt net dat extraatje geeft. Doordat begonia's een grote hoeveelheid water kunnen opslagen, zien ze er ook lang vers uit.

Het begoniatapijt dat Brussel midden augustus sierde kende je waarschijnlijk wel, maar wist je dat de begonialeggers ook in andere steden neerstrijken? AVBS, de sierteelt- en groenfederatie, legt ook tapijten uit in Lochristi, Leuven en Sint-Truiden.

  • In Leuven kan je de bloemen gaan bewonderen van 3 tot en met 5 september op de Grote Markt. Dit jaar staat het tapijt in het teken van de fascinerende wereld van 'Utopia'. Het is immers 500 jaar geleden dat de Engelse staatsman en humanist Thomas More in Leuven zijn boek 'Utopia' publiceerde. Het Leuvense begoniatapijt is maar liefst 575 m² groot.

 

  • Ook Sint-Truiden viert feest, want daar bestaan de volkstuinen 25 jaar. In het laatste weekend van september wordt de jaarlijkse fruit- en cultuurmarkt georganiseerd en dat feestje wordt opgesmukt met een bloementapijt van 200 m².

Lees nog artikels met volgende tags

bloemen, tapijt, begonia
Aangemaakt op 15:51 30/08/2016 Laatst aangepast op 14:36 14/10/2016