@livewireStyle
header.home link

Tip: 5 zomerse fietstochten

Trappen met die beentjes! Geen gezonder tijdverdrijf dan een zomerse fietstocht. En deze zomer is er voor elk wat wils: korte fietstochtjes als snelle ontspanning, stevige afstanden voor de sportievelingen, routes met eet- en drinkstops voor de levensgenieters, maar ook tochten met bedrijfsbezoeken onderweg voor de nieuwsgierigen.
18 juli 2014  – Laatste update 4 april 2020 16:21
Lees meer over:
Beeld: Tachikoma - photocase.com

 

Trappen met die beentjes! Geen gezonder tijdverdrijf dan een zomerse fietstocht. En deze zomer is er voor elk wat wils: korte fietstochtjes als snelle ontspanning, stevige afstanden voor de sportievelingen, routes met eet- en drinkstops voor de levensgenieters, maar ook tochten met bedrijfsbezoeken onderweg voor de nieuwsgierigen. En de echte Veldverkenner? Die doet ze allemaal ;-). Hieronder vind je onze top 5.

 

1. Ontspannen tussen de grazende koeien

Zuivelproducent Campina stippelde drie fietsroutes uit die je door groene weilanden vol grazende koeien langsheen Campinaboerderijen brengen. Je hebt de keuze uit Waals Picardië, het Meetjesland of de Vlaamse Polders. Elke route is ongeveer 20 kilometer lang, ideaal dus voor een korte tocht met kleine veldverkenners.

Je kan de routes downloaden op hun website en op je fiets springen wanneer je wil, maar op zondag 20 juli, 17 augustus en 21 september vind je op elke startplaats een Campina picknickplaats waar je even kan uitrusten met een lekkere milkshake. 

Inschrijven is niet nodig en er is zowel voor de auto als voor de fiets parking voorzien. Breng wel je eigen fiets mee, want er is geen verhuurdienst.

 

2. Van boerderij naar boerderij in het Hageland

Dit weekend kan je op zondag ook meefietsen met de Hagelandse Gordel van Landelijke Gilden. Door de keuze tussen een grote (70 km), middelgrote (45 km) of kleine lus (25 km), worden zowel wielertoeristen als vriendengroepen en gezinnen op hun wenken bediend. Zo hoeft niemand iets te missen van het prachtige Hageland, dat onterecht niet zo gekend is als toeristische streek. De uitgestrekte akkers, bloeiende boomgaarden, en statige populieren zijn immers meer dan de moeite waard.

Dit is ook dé fietstocht voor wie houdt van een drankje en hapje onderweg. Je fietst immers van boerderij naar boerderij, waar je steeds met een hoeve- of streekproduct de dorst kan lessen en nieuwe krachten kan opdoen.

Elke boerderij is tevens start- en stopplaats voor elk van de drie afstanden. Je kan daardoor starten en inschrijven waar je wil, onafhankelijk van hoe ver je wil fietsen. Vertrekken kan tussen 08:00 en 14:00 voor de grote ronde, en tot 15:00 voor de kleinere rondes. Leden van Landelijke Gilde betalen 2 euro, niet-leden betalen 3 euro en kinderen tot 12 jaar fietsen gratis mee.

Meer info en een overzicht van alle boerderijen vind je op de site van Landelijke Gilden of in onze agenda.

 

hageland-tris_toerismevlaam.jpg

Beeld: Hageland, Toerisme Vlaams-Brabant

 

3. Binnengluren bij Mechelse ondernemers

Proeven van hoeveproducten is leuk, maar het productieproces van die hoeveproducten van dichtbij bekijken is nog veel leuker. Hiervoor kan je terecht op het Mechelse platteland, waar 14 diverse land- en tuinbouwondernemers zich hebben verenigd onder de noemer ‘Mechels Natuurlijk’. Zij gooien graag voor jou hun deuren open om hun productiewijze uit de doeken te doen.

Speciaal voor sportieve geïnteresseerden stippelden ze zelfs een leuke route uit van 31 km op het Hombeeks Plateau. Je kan zelf bepalen waar je start en stopt, en kan ook vanuit het centrum van de stad via het knooppuntennetwerk de route volgen. De route leidt je langs alle ondernemers, en je kan afstappen waar je wil. Let wel op dat je vooraf de openingsuren nakijkt en indien nodig een afspraak maakt, zo sta je niet voor een gesloten deur.

Een greep uit het aanbod: een hertenboerderij, een paardenmelkerij, een oude hoeve met volkstuintjes en een imker. Spring al maar op je fiets ;-).

Meer info over de ondernemers, een routebeschrijving en kaartje kan je vinden op de website van Mechels Natuurlijk. 

 

4. Bloemengeur en zonneschijn

Liefhebbers van bloemen kunnen dan weer hun hartje ophalen in de bloemenregio rond Gent, waar kleurrijke azalea- en begoniavelden je fietstocht meteen opfleuren.

Je kan je inschrijven voor één van de begeleide floraliëntochten waarbij een gids je inlijft in de geschiedenis van de sierteelt in Vlaanderen. Onderweg stap je ook even af bij een modern sierteeltbedrijf, waar in geuren en kleuren beschreven wordt hoe zo’n bedrijf vandaag functioneert. De eerstvolgende toer gaat door in Wetteren op zondag 27 juli. De route is 20 à 25 km lang en het startsignaal wordt gegeven om 14:00.

Meer info over begeleide fietstoeren vind je op www.floralientocht.be.

Niet zo’n fan van begeleide tochten? Geen nood, je kan ook op eigen houtje de bloemenvelden en boomkwekerijen gaan verkennen. Dan heb je onder andere de keuze uit drie fietslussen van de Floraliëntocht (27, 34 of 44 km), die je vanuit Wetteren of Lochristi naar de Kalkense Meersen of het Kasteel van Beervelde brengen. Een gedetailleerde beschrijving van de drie routes, een kaart en een overzicht van een aantal leuke stopplaatsen en bezienswaardigheden vind je in het boekje ‘Floraliën: thematocht’. Je kan het op de site van Toerisme Oost Vlaanderen bestellen voor 2 euro.

 

azalea-tris_mine-dalemans.jpg

Beeld: Azalea, Mine Dalemans 

 

5. Voor feestbeesten

Op 27 juli, de laatste dag van de Gentse feesten, organiseert Landelijke Gilden voor de 24ste keer hun fietsfeest de Gentse Buitenband. Er wordt in het Gentse groen van boerderij naar boerderij gefietst, waar op elke stopplaats voor de nodige sfeer en ambiance gezorgd wordt door muziek, terwijl je kan proeven van hoeveproducten of gewoon een beetje kan uitrusten in de schaduw van de bomen.

Ook op deze feestelijke fietsdag voorziet Landelijke Gilden voor ieder wat wils. Je kan namelijk kiezen tussen 8 routes van 25 of 45 km. Dappere trappers kunnen ook de grote lus van 80 km trotseren. Vertrekken kan vanop vier startplaatsen te Drongen, Wondelgem, Desteldonck of Zwijnaarde. Zo kan je zelf bepalen welke streek rond Gent je verkent: de Leiestreek, de Moervaartvallei of de rozen- en boomkwekerijen in de Scheldevallei. Meer info over de routes kan je hier vinden. 

Inschrijven vooraf kan via overschrijving tot 21 juli en kost 2 euro per persoon. De dag zelf inschrijven is ook nog mogelijk en kost 3 euro per persoon. Kinderen onder de twaalf jaar fietsen zoals altijd gratis mee.

Voor meer info kan je terecht op www.buitenband.be of in onze agenda.

 

Niets gevonden dat je aanstaat?

Geen paniek, want Landelijke Gilden organiseert deze zomer nog verschillende andere fietstochten. Neem maar eens een kijkje op www.landelijkegilden.be en in onze agenda

Met zo veel variatie heb je geen excuses meer om binnen te blijven. Vooruit, waar wacht je nog op?! 

Gerelateerde artikels