@livewireStyle
header.home link

Tip: 10 trucjes voor een slakvrije tuin

Gespot in de moestuin: slakken! Elk jaar opnieuw bedreigen ze menig jaaroogst. Hoe verwijder je ze? Nog beter: hoe vermijd je ze? En dat op een dier- en milieuvriendelijke manier?
4 juli 2013  – Laatste update 4 april 2020 16:21
Lees meer over:

Gespot in de moestuin: slakken! Elk jaar opnieuw bedreigen ze menig jaaroogst. Hoe verwijder je ze? Nog beter: hoe vermijd je ze? En dat op een dier- en milieuvriendelijke manier?

 

Natuurlijke vijanden

Het geheim van een tuin zonder slakken, is een tuin vol nuttige dieren – de zogenaamde ‘natuurlijke vijanden’. Egels, spitsmuizen, merels en padden bijvoorbeeld. Zij eten slakken en zijn te lokken door het plaatsen van een doornige haag, composthoop, vijver, nestkastjes, voederhuisjes, .... Grijp dus niet zomaar naar eender welk product of keukenzout (auch!), maar probeer eerst het evenwicht in je tuin tussen schadelijke (bv slakken) en nuttige dieren te herstellen.

Professionele telers doen dat overigens ook steeds vaker. In verschillende serres en boomgaarden trof Veldverkenners al padden aan (tegen slakken), roofmijt (tegen trips), sluipwespen (tegen bladluis),… Soms kopen tuinders die natuurlijke vijanden aan bij gespecialiseerde zaken, maar vaak proberen zij ze ook uit de vrije natuur te lokken door het aantrekkelijk maken van hun serre/boomgaard, bijvoorbeeld door bepaalde hagen te planten en vogelkastjes te plaatsen. 

 

10 trucjes voor een slakvrije tuin:

  1. Houd het bovenste laagje van je moestuin droog. Op droge grond kunnen slakken zich immers moeilijk verplaatsen. Hoe? Door regelmatig oppervlakkig te schoffelen.
     
  2. Laat je kippen of eenden tijdelijk in de tuin loslopen, best in het voorjaar. Dan eten zij de ‘eerste (ouder)slakken’ van het seizoen op, en vermijden ze een plaag later op het jaar.
     
  3. Zorg voor hindernissen in de tuin. Bijvoorbeeld door zaagsel of koffieprut te verspreiden. Jonge plantjes die je in het bijzonder wil beschermen, omring je met een scherp plastiek randje.
     
  4. Als je slakken wil vangen, wacht je best de avond af. Dan komen ze allemaal tevoorschijn, en kan je ze gewapend met een zaklantaarn gewoon van de grond rapen.
     
  5. Niet zo’n nachtbraker? Snijd dan enkele aardappelen doormidden en leg ze met de doorgesneden kant op de grond aan het einde van de dag. ’s Morgens zullen de aardappelen vol slakken hangen.
     
  6. In plaats van doorgesneden aardappels, kan je ook gebruik maken van voorwerpen waar slakken zich graag onder schuilhouden, zoals bloempotten, planken, stenen,…
     
  7. Als je de slakken eenmaal gevangen hebt, kan je ze aan je kippen of eenden voederen. Dat is het meest 'natuurlijke' einde...
     
  8. De oude truc met het bruin bier, werkt ook nog steeds. Vul een bekertje voor de helft met bruin bier (of melk), graaf het in zodat de bovenkant gelijk komt met de grond, en plaats een soort afdakje zodat er geen regen in kan. De slakken zullen gelokt worden door de geur van het bier of de melk en in hun poging ervan te drinken, in het bekertje vallen en verdrinken. Let wel een beetje op, want deze val kan onbedoeld ook andere slachtoffers maken (bv kevers).
     
  9. Ruim dode slakken niet onmiddellijk op, ze kunnen dienen als aas voor natuurlijke vijanden.
     
  10. Als de vorige trucjes niet gewerkt hebben, kan je toch proberen je plaag te bestrijden met slakkenkorrels. Maar let dan wel goed op wat je koopt: korrels op basis van ferrifosfaat zijn ecologisch aanvaardbaar (ze worden bv toegelaten in de biologische landbouw). Korrels op basis van metaldehyde of methiocarb mijd je daarentegen beter, want ze zijn ook giftig voor vogels, egels en zelfs honden.
 

Meer info: www.velt.be, www.vlaco.be

Gerelateerde artikels