Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Denk-pistes

The Polar Project biedt nieuwe kijk op gevolgen klimaatverandering

“De kaalpluk voor Europees vlees”, kopt het eerste hoofdartikel op de website The Polar Project, een nieuw multimediaal journalistiek project. Het initiatief komt van journalist Jan De Deken: “de storytelling rond de klimaatverandering zit volledig verkeerd”, vertelt hij. “Als buitenlandjournalist zag ik de afgelopen jaren bijna overal ter wereld mensen die ernstige problemen ondervinden door de klimaatverandering, de boeren op kop. Vandaar dit initiatief. Nu is er al veel meer bewustzijn over klimaat, maar ook een antireactie. Dit project mikt op gedegen journalistiek onderzoek, maar tegelijk op storytelling die minder weerstand opwekt.”
 
Voor zijn eerste spraakmakende artikel trok Jan vijf weken naar Brazilië waar hij onder andere met de inheemse bevolking en talloze ngo’s sprak. De impact van de illegale houtkap en bosbranden, de intensieve veeteelt en monoculturen spreekt boekdelen. Het verhaal dat hij schetst is geen fraai plaatje, de inheemse bevolking wordt bedreigd en beroofd van hun land en illegale pesticiden hebben hun intrede gedaan en veroorzaken onnoemelijke schade aan mens en natuur.
 

Bolsonaro-effect

 

De gevolgen van het beleid van president Bolsonaro worden met de dag meer zichtbaar. Maar ook de Europese Unie is niet zonder schuld. De Europese invoer van Braziliaanse soja, het handelsakkoord Mercosur waarin het duurzaamheidshoofdstuk uitgesloten wordt van juridische sancties, de almacht van multinationals als Cargill, de grootspraak van Europese leiders zonder concrete acties te ondernemen… Klein lichtpuntje, de inheemse bevolking en activisten geven zich niet zomaar gewonnen en vechten terug. Ook al lijkt het op een strijd tegen Goliath.
 
Het volledige verhaal kan je lezen op de website van The Polar Project.
De komende maanden trekt Jan de wereld rond op zoek naar nog meer spraakmakende verhalen.
Aangemaakt op 14:00 27/09/2019 Laatst aangepast op 15:02 30/10/2019