@livewireStyle
header.home link

Superfoods: 5 lokale (super)alternatieven

Superfoods zijn hip, maar vaak exotisch en duur. Bovendien zijn producten van onze bodem óók gezond. Zeker als je voldoende gevarieerd en vers eet, ben je eigenlijk best goed bezig. Wij zetten 5 lokale superalternatieven voor de exotische hype op een rij.
10 augustus 2017  – Laatste update 4 april 2020 16:23
Lees meer over:

Superfoods. We zeiden eerder al dat we niet van die term houden. Nog steeds niet, want het betekent niets. Plak het op een product en je kan er meer geld voor vragen, zoiets. Vaak gaat het bovendien om exotische producten met een bedenkelijke duurzaamheid.

Over avocado’s leerden we bijvoorbeeld afgelopen week nog dat ze de landbouw en markt in Mexico ontwrichten. Zo zijn Mexicaanse avocado’s (van het type Hass) door de groeiende wereldwijde vraag volgens De Tijd intussen zo duur geworden, dat Mexicanen ze zelf nog amper kunnen betalen. En er sneuvelt bos voor, veel bos.

Bovendien zijn producten van onze bodem óók gezond. Zeker als je voldoende gevarieerd en vers eet, ben je eigenlijk best goed bezig. Daarom zetten we 5 lokale superalternatieven voor de exotische hype op een rij.

 

varieer-in-groente-en-kleur-800x450.jpg

 

1. Broccoli

Broccoli is een symbool voor gezonde voeding geworden. De groente is inderdaad heel gezond – ze is rijk aan voedingsvezels, foliumzuur, vitamine C, vitamine K en is een goede bron van kalium, vitamine A (activiteit), vitamine B2 en vitamine B6. Ze bevat meer nutriënten in verhouding tot het energiegehalte (kilocalorieën) dan andere groenten, waardoor ze soms de stempel supergroente krijgt. Maar ook voor inlandse groenten geldt: varieer! Want geen enkel product – ook broccoli niet – bevat alle voedingsstoffen die je nodig hebt.

Sommige producten bevatten wel wat meer van een bepaalde voedingsstof, en mogen daarom zeker niet ontbreken op je menu. Het gaat om wortel (betacaroteen), groene bladgroenten (foliumzuur en ijzer), paprika en bloemkool (vitamine C), sla en tomaat (kalium). En broccoli dus.

Recepten en meer info over broccoli vind je op www.lekkervanbijons.be.  

 

fijne-boontjes-800x450.jpg

 

2. Peulvruchten

Peulvruchten zoals prinsessenboontjes, snijboontjes, boterboontjes en doperwten zijn rijk aan eiwitten, vezels, vitaminen, mineralen en aminozuren, maar arm aan verzadigde en transvetten. Hun teelt is bovendien klimaat- en milieuvriendelijk, omdat de (vlinderbloemige) gewassen CO2 uit de lucht halen en binden als stikstof in de bodem. Meer daarover lees je in dit oude artikel ’11 weetjes over bonen’. Het belang van peulvruchten in de strijd tegen diabetes, overgewicht en zelfs armoede wordt echter zo onderschat, dat de Verenigde Naties het jaar 2016 uitriep tot Internationaal Jaar van de Peulvrucht.  

Peulvruchten zijn trouwens voor iedereen gezond, maar in het bijzonder voor vegetariërs en flexitariërs. Eiwitten uit bonen overlappen deels die uit vlees. Door peulvruchten te combineren met volkoren graanproducten zou je zo een volwaardig vleesvervangende maaltijd ophebben, toch wat betreft eiwitten. Bovendien geven bonen snel en lang een verzadigd gevoel, waardoor je er niet snel te veel van zal eten. Hoe dat juist zit, kan je eveneens in het artikel ’11 weetjes over bonen’ nalezen.  

Recepten met peulvruchten vind je op www.pulses.org (in het Engels) en op www.bruinebonenbende.nl (in het Nederlands). Avocado in guacamole kan je trouwens prima vervangen door erwtjes, althans volgens deze blogster

 

geitenmelk-in-een-glas-800x450.jpg

 

3. Geitenmelk

Steeds meer mensen zoeken naar alternatieven voor koeienmelk. Omdat ze een allergie of intolerantie hebben bijvoorbeeld. In sommige gevallen (maar niet altijd, raadpleeg steeds je arts) kan geitenmelk een alternatief vormen. Geitenmelk lijkt qua voedingswaarde sterk op koeienmelk, maar bevat meer vitamine B3, heeft een gunstigere vetzuursamenstelling en is lichter verteerbaar.

Vooral dat laatste kenmerk verklaart de plotse populariteit van geitenmelk. Het wordt vaak als alternatief naast plantaardige dranken zoals soja-, kokos-, amandel-, hazelnoot- en rijstmelk gepresenteerd. Het grote voordeel daarbij is dat het een lokaal product is, in tegenstelling tot de meeste plantaardige melkdranken.

Ook melk van schapen, kamelen en buffels is trouwens in trek. Lees en kijk maar (video). 

 

drie-aardappelen-op-een-rij-800x450.jpg

 

4. Aardappelen

Wat, patatten? Ja, aardappelen zijn heel gezond. En geen dikmakers, laten we dat misverstand voor eens en voor altijd uit de wereld helpen. Zolang je ze met mate én onbewerkt eet (dus geen frietjes, gebakken patatjes, puree met veel boter, enz.), zijn ze een goede bron van koolhydraten én vitaminen – ook vitamine C, in tegenstelling tot het gehypte quiona.

Als je even zoekt (bijvoorbeeld op een boerenmarkt), kan je bovendien veel verrassende soorten vinden. Elke soort is geschikt voor een ander gerecht, bekijk deze handige infografiek maar. 

Een verse lading primeurs ligt overigens nu al in de winkelrekken. Hoe ze geoogst worden, zie je in deze fotoreportage. Meer weetjes over aardappelen lees je tot slot in ons artikel 'Gespot op het veld: nieuwe patatjes'.

Leuke recepten met aardappelen in een hoofd- of bijrol vind je op www.lekkervanbijons.be.

 

horsmakreel-88x450.jpg

 

5. Vette en halfvette vis

Omega 3-vetzuren kennen we intussen wel. Ze zijn onmisbaar in een gezond dieet. En ze zitten niet alleen in het gehypte lijnzaad(olie), maar ook in vette en halfvette vis. In horsmakreel, maatjes, haring, rode poon, tongschar, forel en tarbot, bijvoorbeeld. Vis is bovendien rijk aan eiwitten met een hoge biologische waarde en brengt belangrijke vitaminen en mineralen aan, waaronder vitamine D, vitamine B12, vitamine B3 en B6, kalium, fosfor, jodium en selenium.

Welke vis je wanneer eet, check je best even in de viskalender. Want het gehalte omega 3-vetzuur schommelt doorheen het jaar.

Leuke recepten met vis vind je op www.lekkervanbijons.be.

 

Bronnen: VILT, Lekker van bij ons, NICE, AlproVlaamse Beroepsgeitenhouderij

Gerelateerde artikels