@livewireStyle
header.home link

Strijd mee tegen sluikstorten tijdens Week van Handhaving

Een "flitsmarathon" tegen zwerfvuil en sluikstorten.
1 oktober 2019  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 16:23
De derde editie van Week van de Handhaving is maandag van start gegaan. Mooimakers vestigt hiermee bijzondere aandacht op de strijd tegen sluikstorten en zwerfvuil. Dat zal onder andere gebeuren door sociale controle op te voeren, overtreders te beboeten en waardering te tonen voor positieve acties van burgers. “Je kan de Handhavingsweek een beetje vergelijken met de flitsmarathons”, legt Els Gommeren, coördinator van Mooimakers, uit. “Natuurlijk wordt er een heel jaar door gecontroleerd op overdreven snelheid, maar één week per jaar staat het probleem extra hoog op de agenda. Dat doet de Handhavingsweek met de problematiek van zwerfvuil en sluikstort.”
 
Zwerfvuil en sluikstorten kost de lokale en andere overheden elk jaar weer handenvol geld. Burgers storen er zich heel erg aan en er is een niet te onderschatten milieu-impact. "Lokale overheden krijgen hier veel klachten over, het frustreert diegenen die het goed doen en het draagt bij aan het onveiligheidsgevoel", aldus Mooimakers.
 
De ergernis wordt ook gedeeld door landbouwers. Weggegooide blikjes of flessen langs de kant van de weg zijn niet alleen schadelijk voor het milieu maar kunnen ook levensgevaarlijk zijn voor koeien. Na het maaien of verhakselen komt het vermalen metaal en glas in het veevoeder en op die manier in de magen van de dieren terecht. Vaak leidt dit tot de dood van het dier, een heel pijnlijke dood bovendien. Het Departement Landbouw en Visserij kreeg in de periode van mei 2018 tot april 2019 79 meldingen van runderen die zwerfvuil binnenkregen.
 
De Handhavingsweek is een initiatief van Mooimakers, het Vlaamse samenwerkingsverband tussen OVAM, Fost Plus en de VVSG, in samenwerking met de provincies, lokale besturen en de afvalintercommunales. In heel Vlaanderen gaan meer dan 5000 handhavers de straat op, dat zijn er meer dan het dubbele van vorig jaar. Ze voeren extra controles op, ze spreken overtreders aan op hun gedrag én ze belonen mensen die wel netjes hun afval in de vuilnisbak gooien.
 
Meer en meer gemeenten schakelen technologie in om de handhavers bij te staan. De voorbije twee jaar experimenteerden tien Vlaamse gemeenten en/of afvalintercommunales met de steun van Mooimakers met camera’s. Die werpen duidelijk hun vruchten af, overal zorgden ze voor een daling van de hoeveelheid sluikstort. De resultaten waren heel variabel doorheen de verschillende projecten, maar in sommige gevallen werd een daling van meer dan 50% opgetekend.
 
Vorig jaar werden tijdens de Handhavingsweek ruim 1.000 GAS-vaststellingen opgemaakt en 250 pv’s opgesteld, maar ook meer dan 3.300 beloningen uitgedeeld. In verschillende Vlaamse gemeentes zijn al acties geregistreerd, is te zien op een kaartje op de Mooimakers-site.

Gerelateerde artikels