@livewireStyle
header.home link

SOS buxusmot: zo pak je ze aan

De Buxusmot is een exotische nachtvlindersoort die per ongeluk vanuit Azië werd ingevoerd. In Vlaanderen komt de soort sinds 2010 voor. Net als in andere Europese landen is de mot intussen een echte plaag die om kordaat ingrijpen vraagt.
9 mei 2018  – Laatste update 4 april 2020 16:23

 

De Buxusmot is een exotische nachtvlindersoort die per ongeluk vanuit Azië werd ingevoerd. In Vlaanderen komt de soort sinds 2010 voor. Net als in andere Europese landen is de mot intussen een echte plaag die om kordaat ingrijpen vraagt.

 

1. Hoe herken je schade?

  • De prille schade is haast onzichtbaar. De kleine rupsjes die net uit het ei komen, zitten aan de onderzijde van de buxusbladeren. Ze schrapen er het bladmoes weg. Van bovenaf lijkt het of de blaadjes versierd zijn met grillige lijnpatronen. Doordat de rupsjes klein zijn, is de schade beperkt en niet zo opvallend.

  • De schade wordt duidelijker naargelang de rupsen groeien. Ze vreten steeds grotere happen uit de bladrand zodat enkel nog een skelet van het blaadje overblijft. Na enkele dagen is de hele twijg van de buxus kaal en zie je bundeltjes van dode blaadjes die aan elkaar gesponnen zijn (spinsels). Op de plant vind je ook de grauwgroene uitwerpselen van de rupsen terug, net als de resten van vervelde rupsen en poppen.

  • Grote aantallen rupsen kunnen de volledige plant kaal vreten. De buxus verliest tijdelijk zijn sierwaarde maar gaat er niet dood van. Toch is het beter schade te vermijden.

 

2. Wat moet je doen?

  • Pak de plaag aan als je rupsen ziet, voornamelijk in april, juli en september.

  • Handmatig de rupsen verwijderen, werkt goed bij een kleine aantasting. Verzamel de rupsen in een zakje, sluit het goed af en leg het enkele dagen in de diepvries om de rupsen te doden. Daarna mag het zakje bij het restafval.

  • Snoei de takken met rupsen weg als de plaag beperkt is. Verwijder het snoeiafval met zorg. Steek het snoeisel in een zak die je goed afsluit en breng die naar het containerpark. Leg vooral geen snoeiafval met rupsen op de composthoop!

  • Een erkend rupsenmiddel kan je kopen bij een tuincentrum. Producten met spinosad of pyrethrine zijn toegestaan in de gecertificeerde biologische landbouw en voor particulieren. Gebruik het product oordeelkundig en in de voorgeschreven dosis. Werk veilig. Gebruik geen producten die in Vlaanderen verboden zijn, bestel ze ook niet via internetshops.

  • Biologische beheersing met insectendodende bacteriën kan toegepast worden door een professionele tuinaannemer. Die kan je vinden op www.tuinaannemer.be

  • Onderneem je liever niets, wees dan geen bron van rupsen en vlinders voor andere tuinen. Haal de aangetaste planten meteen weg en voer ze af in een gesloten zak naar het containerpark.

 

Meer weten?

De buxus heeft een rijk verleden in onze contreien, en stond onder meer in heel wat middeleeuwse klooster- en kasteeltuinen. Ook vandaag blijft de groenblijvende buxus populair in Vlaanderen. Omdat de vraatschade door de rupsen voor grote bezorgdheid zorgt bij tuinliefhebbers en kwekers, bundelden verschillende partners praktische tips, de nieuwste onderzoeksresultaten, beheersingstechnieken enzovoort op www.sosbuxusmot.be

 

Ook op de website van Landelijke Gilden en van Natuurpunt vind je heel wat nuttige achtergrond over de mot.


 

Gerelateerde artikels