Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Denk-pistes

Slim gezien: zelfplukserre

Zelfpluktuinen en andere CSA*-boerderijen (*Community supported agriculture) zijn erg in de mode. De interesse is enorm, het aantal stukjes grond beperkt. Gevolg: lange wachtlijsten. En dat terwijl lid of aandeelhouder worden eigenlijk betekent dat jij de boer betaalt om te mógen werken op zijn boerderij. Toch slim gezien eigenlijk, van die zelfplukboeren.

Nu, zelfpluktuinen zijn dus niet nieuw. Maar dit wel: Pieter Vanelslander, een jonge West-Vlaamse tuinder, wil in maart starten met het verhuren van tuintjes van 40 m² (net gepast om een gezin met twee kinderen het jaar rond van groenten te voorzien) in zijn professionele groenteserre. Zijn voordeel ten opzichte van andere CSA-boerderijen? Zijn huurders worden niet nat terwijl ze hun groenten verzorgen, ze moeten zich geen zorgen maken om slechte weersomstandigheden voor de groei van hun groenten en ze kunnen gewoon blijven oogsten in de winterperiode. 

Als extra omkadering biedt hij bovendien begeleiding en advies omtrent rassenkeuze, plantafstanden, organische bemesting, gewasverzorging en biologische bestrijding van ziekten en plagen (alle tuintjes moeten ecologisch verzorgd worden). Dat zowel persoonlijk als op zijn website, die ook goed leesbaar is op smartphone en op tablet, zodat de huurders iets kunnen opzoeken terwijl ze in hun tuintje aan het werken zijn. Ook is het de bedoeling om elk jaar een aantal workshops of voordrachten te organiseren. 

De mosterd haalde Pieter bij onze noorderburen. Daar startte een tuinder anderhalf jaar gelden met een soortgelijk project, dat intussen al 90 ingeschreven gezinnen telt. Of Pieter effectief start met zijn zelfplukserre in Moorslede, hangt echter af van het aantal kandidaten...

 

Meer info: Volkstuin De Keiberg

Lees nog artikels met volgende tags

zelfpluktuin, zelfplukboerderij, CSA, volkstuin, serre
Aangemaakt op 11:45 08/01/2014 Laatst aangepast op 19:23 11/02/2014

Reageer

Login via: