@livewireStyle
header.home link

Slim gezien: tuinder wordt (deeltijds) algenkweker

Het is klein, het is groen, en het vormt misschien wel de toekomst van de land- en tuinbouw – wat is het? Een alg! Algen zijn bijzonder interessante organismen, en al helemaal wanneer de teelt gecombineerd kan worden met een andere. Zodat onze meest kostbare grondstof (ruimte) zo optimaal mogelijk gebruikt wordt.
18 december 2014  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Beeld: Nutress

 

Het is klein, het is groen, en het vormt misschien wel de toekomst van de land- en tuinbouw – wat is het? Een alg! Algen – beter gekend als zeewier – zijn erg bijzondere organismen. Enerzijds hebben ze niet veel nodig om te groeien: CO2, zonlicht en brak, nutriëntrijk of zout water. Anderzijds leveren ze een hele hoop nuttige bestanddelen met verschillende potentiële toepassingen op: als ingrediënt voor vis- en veevoeder, als biobrandstof, als grondstof voor extracten in de farmaceutische- en chemische industrie, enzovoort. Bovendien halen algen CO2 uit de lucht en zware metalen, stikstof en forfor uit water.

Een bijzonder interessant plantje dus, en al helemaal wanneer de teelt gecombineerd kan worden met een andere, zodat onze meest kostbare grondstof (ruimte) zo optimaal mogelijk gebruikt wordt. Combineren kan bijvoorbeeld met de teelt van tomaten: in een tomatenserre is het lekker warm en is er voldoende nutriëntrijk water en CO2 beschikbaar. Dat dachten ook tomatenteler Piet De Schepper en zijn zakenpartner William Van der Riet. Na een tijd van (onder)zoeken en testen, kweken en oogsten zij nu algen in grote waterbassins in Piets tomatenserre. De algen worden daarna gedroogd tot concentraat voor garnalenvoeder en verpakt opgestuurd naar Thailand, waar ze gebruikt worden in ‘garnalenhatcheries’ (kwekerijen). Op die manier kan Piet de nevenstromen uit zijn tomatenkwekerij maximaal valoriseren, en zijn risico’s diversifiëren.

Slim gezien! Dat vond ook het Innovatiesteunpunt van Boerenbond, dat Piet voor zijn TomAlgae een Innovatieaward gaf.
TomAlgae loopt, maar volgens Piet is er nog ruimte voor verbetering. Zo kan de kweek nog productiever en blijven kostprijs en kwaliteit een aandachtspunt.

Geïnteresseerd? Bekijk dan onderstaand filmpje, waarin William het project toelicht, en lees het artikel ‘Wat schaft de pot in 2030: microalgen’. TomAlgae is trouwens niet het enige algenproject dat in Vlaanderen loopt. Verschillende organisaties en kenniscentra zijn met het onderwerp bezig, zoals Thomas More en VITO (Sunbuilt), het Vlaams Algenplatform en Fisch.

Bron: Innovatiesteunpunt

Gerelateerde artikels