@livewireStyle
header.home link

Slim gezien: leder 2.0

Na New York zijn Londen en Milaan deze week volop in de ban van de mode voor volgende winter. Maar los van hoe ze er uitzien, uit welke materialen bestaan onze kleren en accessoires binnenkort? Want er wordt al geëxperimenteerd met visleder, ananasleder een henneptextiel.
20 februari 2015  – Laatste update 4 april 2020 16:22

Na New York zijn Londen en Milaan deze week volop in de ban van de mode voor volgende winter. Maar los van hoe ze er uitzien, uit welke materialen bestaan onze kleren en accessoires binnenkort? Want als koeien door hun scheetjes mede verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde, moeten we dan behalve onze vleesconsumptie ook onze lederaankopen niet kritisch onder de loep houden? Bovendien worden bij lederbewerking doorgaans agressieve chemicaliën en verven gebruikt, die het werk van leerlooiers in bijvoorbeeld Marokko erg ongezond maken. Steeds meer modemerken zijn daarom op zoek naar alternatieven om hun schoenen en handtassen in uit te werken, en in die zoektocht komen de meest bizarre mogelijkheden boven. Lees even mee:

 

Visleder

Net als koeien, varkens, schapen, geiten, krokodillen en pythons hebben ook vissen een huid die geschikt is en sterk genoeg is als leder. Bovendien komen bij het kweken van vis geen methaangassen vrij (zoals bij koeien), worden vissen niet illegaal gestroopt (zoals vaak bij krokodillen en pythons), en is hun leder gemakkelijk(er) te kleuren, ook bijvoorbeeld met natuurverf. Bijkomend pluspunt: net als python- of krokodillenleder heeft visleder door de schubben een luxueuze textuur.

Te gek om waar te zijn? Helemaal niet. Wij hebben toevallig zelf een tasje van palingleder in de kast staan (Essentiel), en in London kan je sinds kort terecht bij Heidi & Adèle voor een mooi exemplaar gemaakt uit zalm- of palingleder. De zalmhuiden zijn afkomstig uit een biologische kwekerij in IJsland en de palinghuiden uit een Koreaans verwerkingsbedrijf.

 

Ananasleder

Een ander alternatief is leder gemaakt van ananasbladeren, een product dat normaal massaal in de vuilnisbak belandt. Zowel Puma als Camper zijn er al mee aan het experimenteren. Ananasleder (Piñatex van Ananas Anam) is immers veel goedkoper dan gewoon leder, en helpt tegelijkertijd de afvalberg van de ananasindustrie te verkleinen.

 

Alternatief voor katoen: hennep

Ook hennep (de drugsvrije variant) wordt steeds meer gebruikt in de mode-industrie. En niet alleen door/voor geitenwollensokken, maar ook door grote modenamen zoals Valentino en Stella McCartney. Voordelen van hennep ten opzichte van katoen zijn onder meer dat de productie 10 x minder water verbruikt en 4 x meer textielvezels oplevert (en dus minder grond voor meer kleren vergt). Meer info over hennep vind je in ons artikel ‘Gespot op het veld: hennep’ en op kannabis.be

 

Bronnen: The Telegraph, Weekend Knack, 2luxury2.com

Gerelateerde artikels