@livewireStyle
header.home link

Slim gezien: houtkaars tegen nachtvorst

Bart Dooms ging op zoek naar een manier om snoei- en rooihout van fruitboomgaarden op te waarderen, en kwam uiteindelijk uit bij kubussen van houtsnippers en paraffine die gebruikt kunnen worden als kaarsen bij nachtvorst. Zo vindt het hout een nuttige herbestemming in de boomgaard zelf.
22 december 2016  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:

Jaarlijks produceren fruittelers in hun boomgaarden kilo’s snoeihout en rooihout. Meestal wordt het verhakseld of verzaagd om te gebruiken als brandhout. Soms wordt het zelfs gewoon verbrand als afval. Een praktijk waarover hobbyist houtbewerking en schoonzoon van fruittelers, Bart Dooms, zich steeds verbaast. Hij ging daarom op zoek naar een manier om het hout op te waarderen, en kwam uiteindelijk uit bij kubussen van houtsnippers en paraffine die gebruikt kunnen worden als kaarsen bij nachtvorst. Zo vindt het hout een nuttige herbestemming in de boomgaard zelf. Slim gezien!


Dooms en zijn zakenpartner Erik Meylemans legden een hele weg af, voor ze op het idee van de houtkaarsen kwamen. Zo onderzochten ze of het rooihout van appel- en perenbomen gebruikt kan worden voor het maken van meubels, en welke nuttige extracten het bevat. Voor dat laatste werken ze nog samen met KU Leuven, Universiteit Hasselt en Hogeschool Odyssee uit Gent. Maar het project waar we het vandaag over willen hebben, is Haspencubes – een concept dat ze uitwerkten in het kader van een Bridee.org-project, dat mensen met een idee samenbrengt met designers en MBA-studenten.

 

Haspencubes

Haspencubes zijn kubussen van gedroogde en geperste houtsnippers gemengd met paraffine, als alternatief voor de blikken paraffinepotten die klassiek bij nachtvorst gebruikt worden. Fruittelers plaatsen die potten tussen hun bomen tijdens koude nachten in het voorjaar, om te vermijden dat de bloesems bevriezen. Maar het nadeel van paraffinepotten is dat ze nadien opgehaald moeten worden, terwijl de Haspencubes van Dooms en Meylemans helemaal opbranden. Er blijft alleen as over, dat in de boomgaard achter kan blijven als minerale bemesting. Daarenboven passen ze door hun vorm perfect op een transpallet, zijn ze stapelbaar en niet te zwaar of te groot (20 x 20 x 20 cm), waardoor ze makkelijk vervoer- en hanteerbaar zijn. Ten slotte branden ze ongeveer 8 uur, wat lang genoeg is om een koude nacht te overbruggen.

Na veel experimenteren en testen, onder meer met verschillende verhoudingen hout-paraffine en verschillende vormen, zijn de cubes klaar voor een laatste praktijktest in 2017. Daarna wil Dooms ze op de markt brengen.

 

Henry Van De Velde Award – stem!

Dat wij niet alleen enthousiast zijn, bewijst de nominatie van de Haspencubes voor de Henry Van De Velde Awards van Design Vlaanderen. Neem zeker eens een kijkje op de website, je kan er foto’s bekijken van het ambachtelijke productieproces en van de cubes in een boomgaard by night. Je kan er trouwens ook op het idee stemmen. Doen!

 

Bron: Innovatiesteunpunt, Henry Van De Velde Awards, Haspenwood

Gerelateerde artikels